Weer

Hoe gaan we onderweg de weersverwachting verkrijgen? Ik heb geen goede ervaringen met gewone radio ontvangst. Ik kan de stations nooit goed vinden. Vertrouw er daarom niet op. De marifoonberichten ter plaatse geven vaak kwalitatief goede berichten, maar het is niet altijd makkelijk om het juiste station en uitzendtijden te vinden in het buitenland.

Grib files icm Stentec
Voor de tochtplanning gaan we de Voyager software van Stenctec gebruiken, dat is een geavanceerde versie van WinGPS. Daar kunnen ook Gribfiles in geladen worden voor de windverwachting. Windrichting en snelheid zijn belangrijk bij de tochtplanning, maar vormen geen echt weerbericht. Wat mij betreft zijn Gribfiles ook niet voldoende als zelfstandig weerbericht omdat ze alleen gebaseerd zijn op computermodellen en er geen verdere interpretatie aan gegeven is. Kortom, goede ondersteuning, maar alleen niet voldoende. Als we in Nederland varen gebruiken we bijna altijd ZyGrib als bron voor weersvoorspelling… Zie ook de tutorials op Ziltmagazine.

Marifoon
In gebieden waar ik bekend ben gebruik ik graag de marifoonweerberichten. Vaak van goede kwaliteit en toegespitst op de locale situatie. Maar het is niet altijd eenvoudig om het juiste station te vinden en of de juiste uitzendtijden. In het buitenland is de taal niet altijd makkelijk te volgen. Op verzoek wil men het veelal wel in het Engels doen, maar ook dat helpt niet altijd, een accent kan het engels onverstaanbaar maken. In Duitsland worden veel berichten voor de watersport gedaan door een station met als naam DP07. Het schijnt een vrijwilliger te zijn die dit doet in het hoogseizoen. Ik heb slechte ervaringen met deze weerberichten. De windsterkte wordt vaak erg overschat. Het lijkt alsof ze de theoretische maximale windsnelheid voorspellen. Daardoor voorspellen ze bijna iedere dag storm…. Dan wil ik ook storm zien!

Navtex
Het lijkt een beetje jaren 50 technologie die Navtex, we wilden er eerst dan ook niet aan. Het lijkt ons nu toch wel handig. Vooral ook vanwege de navigatieberichten en allerlei waarschuwingen. De weerberichten zijn misschien wel een beetje grof, voor een groot gebied. Maar we hebben er toch maar een aangeschaft (Navtex Vecom 41). Al was het maar om voor de Russische kust te kunnen zien of er schietoefeningen of andere bijzonderheden zijn.


Internet
Internet biedt goede mogelijkheden voor het ophalen van alle denkbare informatie. Immers ook Navtex en Marifoonberichten zijn hier te vinden. Het ophalen van Gribfiles gaat ook via internet. We hebben een dongle dus in vrijwel alle landen (behalve Rusland) zouden we het internet moeten kunnen gebruiken. We zijn wel beducht voor de kosten. Daarom zullen we internet vooral gebruiken als we in een haven de beschikking hebben over Wifi. Internet is alleen te gebruiken bij de tochplanning vooraf, maar niet onderweg. Een klein stukje uit de kust is het bereik immers nihil. Grote voordeel van internet is dat complete kaarten opgehaald kunnen worden van de druksystemen in een bepaald gebied. Daarmee vallen weerberichten en ontwikkelingen in een kader te plaatsen. Wel vind ik het lastig om te interpreteren. De laptop vreet stroom, ook een reden om internet alleen te gebruiken vanuit een haven met walstroom. Daarom gaan we ook geen SSB Radio weerkaarten gebruiken op de PC voor de weersvoorspelling onderweg.

Inmiddels zijn er in mobiel data verkeer gespecialiseerde providers die redelijke tarieven rekenen, in tegenstelling tot de tarieven van onze Nederlandse providers, zie bijvoorbeeld Abroadband.

De boordbarometer
Op dit moment hangt er een traditionele barometer klok. Ik ga nog op zoek naar een digitale waarbij ik de ontwikkeling van de barometerstand over de laatste 6 uren kan zien. Dan is met eenvoudige vuistregels de windontwikkeling zo te bepalen, voor de locale plaatselijke situatie heel handig.

Advertentie

Eén reactie to “Weer”

  1. Weersvoorspelling, onze ervaring « Rondje Oostzee met de Calenture! Says:

    […] hebben we goed nagedacht over hoe we onderweg het beste ons kunnen informeren over het weer, onder weer hoe we er vooraf over dachten en onder links een aantal URL’s, in dit artikel onze ervaring […]

Reacties zijn gesloten.


%d bloggers liken dit: