Uitrusting

Instrumenten
We hebben besloten om toch een aantal dingen aan te passen aan het schip en onze uitrusting. We hebben een kaartplotter aangeschaft, zodat we ook in de kuip altijd kunnen zien waar we zijn.
Na lang wikken en wegen afgezien van een Radarinstallatie. Duur, groot, lastig te bedienen en te interpreteren en als ie echt nodig is liggen we liever in de haven. Wel hebben we gekozen voor een AIS ontvanger, zodat we de bewegingen van grote schepen in de gaten kunnen houden. Schepen zenden via een VHF Antenne een bericht uit met hun positie, snelheid, bestemming e.d.. Hieronder een overzicht van de scheepvaartbewegingen in de Duitse Bocht, klik op de afbeelding om naar de site met live AIS gegevens te gaan.

Windvaan
Onze antieke Autohelm stuurautomaat is leuk voor mooiweervaren maar bij een beetje roerdruk laat ie het afweten, bovendien verstoord het gebrom van de electromotor de zeilrust. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een Windvaan besturing. Die blijken duur: nieuw, vanaf 3000 eu ongeveer. Gelukkig hebben we een Navik Plastimo Windvaan gevonden voor een prikkie…. de beoordelingen zijn lovend, we zijn benieuwd. Zie Video voor werkend voorbeeld.

Zeilen
De zeilen heb ik in 2008 vervangen. Een grootzeil van ongeveer 20m2 en een genua van ongeveer 30m2 (een halfwinder van 72 m2 en een stormfok van 10m2. In het grootzeil destijds op aanraden van de zeilmaker 2x een rif in het grootzeil (met slecht weer vaar je toch niet uit…). Dat vinden we nu voor de oversteek van de Duitse Bocht onvoldoende. Dus daar doen we wat aan, we laten een 3e rif plaatsen. Daarmee kunnen we ons 20m2 grootzeil verkleinen tot 10m2, dat moet afdoende zijn.
Alle stagen, zalingen, bevestigingen, vallen en schoten gecontroleerd en indien nodig vervangen. Ons rolfoksysteem bestaat uit 2 delen, bij het hijsen van een zeil klemt het altijd op de overgang. Zorgvuldig naar gekeken, herstel niet mogelijk, geschuurd, met McLube en nu glijdt ie weer voorbij. Kunnen we ook stormfok gebruiken.

Ankeren

We hebben een Ankerolina aangeschaft, zodat we na afmeren op de kop met anker achter uit veilig in de achteruit weg kunnen varen (kan worden opgedraaid tijdens wegvaren). We denken nog even na voor rotsgrond geschikt anker (Bruce?)  voor op de hek. We hebben een 2.30 m inflatable (opblaasbare kiel, V kiel) met 2.3 pk motor (2 takt) aangeschaft om naar de wal te kunnen varen bij ankeren. Opblaasbare bodem echt nodig vanwege gewicht, V kiel nodig vanwege stuurvastheid en een 2 takt geeft veel meer vermogen bij laag gewicht dan een 4 takt, dus nieuwe technologie, weg ermee…

Eén reactie to “Uitrusting”

  1. 2010 in review Wordpress « Rondje Oostzee met de Calenture! Says:

    […] Uitrusting April 2010 […]

Reacties zijn gesloten.


%d bloggers liken dit: