Weersvoorspelling, onze ervaring

by

Een beetje weten wat voor weer het wordt is een eerste vereiste bij het ondernemen van een wat langere zeiltocht. Als onderdeel van de voorbereiding heb ik daarom een cursus gevolgd bij Meteoconsult. Een dergelijke cursus is een echte aanrader (bij. Nimos). Het is erg handig om een weerkaart te kunnen lezen.

Voor ons vertrek hebben we goed nagedacht over hoe we onderweg het beste ons kunnen informeren over het weer, onder weer hoe we er vooraf over dachten en onder links een aantal URL’s, in dit artikel onze ervaring tijdens de tocht.

Om maar met de deur in huis te vallen, we hebben uiteindelijk geen gebruik gemaakt van de radio en of SSB berichten. We hebben geen geïsoleerde achterstag, volgens sommigen geen probleem, maar wij krijgen de ontvangst niet goed genoeg om een heel bericht correct te ontvangen. Misschien omdat de radarreflector aan deze stag zit? Gaan we nog uitzoeken….

Het is wel eens gelukt om een DWD weerkaart te ontvangen, maar een uitgebreid bericht met de meerdaagse tekstverwachting ontvangen op SSB is niet gelukt. Het is ook wel een beetje lastig, een weerbericht beluisteren op een specifiek moment, op een bepaalde frequentie.

Vooraf zijn we van plan geweest om een Navtex aan te schaffen. Dat hebben we uiteindelijk niet gedaan en dat is toch wel jammer. Ik raad het iedereen aan, het is verouderde technologie, maar werkt meestal wel.

We hebben voor iedere langere reis een combinatie van bronnen gebruikt, een weerbericht in districtsindeling, gribfiles en een internetsite met windvoorspelling.

Weerbericht in districtsindeling

Vaak hebben we op de site van de DWD het Seewetterbericht bekeken. Een betrouwbaar weerbericht. Kortweer.nl gebruiken we niet, omdat maar een deel van de districten wordt weergegeven, helaas.

De berichten zijn gebaseerd op de standaard districtsindeling, zie ook het ANWB boekje.

Nadeel van dit soort berichten in districtsindeling (dus ook Marifoonberichten en Navtexberichten) dat is dat de gebieden vrij groot zijn. Of het weerbericht op de plek waar jij bent van toepassing is weet je dus niet exact. Daarom zijn ook andere bronnen nodig. Wel fijn is het feit dat het bij deze bronnen gaat om een weersvoorspelling gemaakt door een meteoroloog. Een meteoroloog is beter dan de computer in staat om onverwachte dingen te voorspellen. Een weerbericht van een meteoroloog hoort er dus altijd bij.

Vaak hebben we vooral onderweg ook de marifoonberichten beluisterd. Dat valt soms niet mee.

De berichten in Duitsland worden verzorgd door aan amateur, DP07. Iemand die vanwege de toon uiteindelijk irriteert, ook vanwege de afsluitende reclames en de motorbootkapiteins die elkaar de groeten doen…. Bovendien overdrijven ze hier nogal met windwaarschuwingen. Kennelijk zetten ze dit scherp aan omdat de berichten bedoeld zijn voor de watersport. Fijn dat het er is… Of toch niet, zolang dit station blijft bestaan komt er in Duitsland geen professionele oplossing.

In Polen zijn de berichten vaak niet te verstaan. Ons is opgevallen dat berichten uitgesproken door een vrouwenstem over het algemeen minder goed te verstaan zijn dan de mannenstemmen. De berichten van Riga Rescue Radio zijn niet overal even goed te ontvangen. Talinn Radio heeft over het algemeen een goed bereik, maar is ook niet altijd makkelijk te verstaan. In het filmpje een voorbeeld geluidsfragment van een navigatiebericht. De berichten in Zweden zijn goed te verstaan, maar wel lastig te ontvangen omdat je op iedere locatie een ander kanaal moet gebruiken. In Denemarken geen standaard weerbericht op de Marifoon, alleen navigatieberichten. Het schijnt wel mogelijk te zijn om een maatwerkbericht op te vragen op verzoek, Lyngby Radio, VHF 2!

Gribfiles

Wij vullen dat meestal aan met een vorm van Gribfiles, zie ook artikelen in Ziltmagazine, ZyGrib of Grib.US.

We combineren Gribfies met routeplanningssoftware op de PC (artikel volgt). We gebruiken voor onze tochtplanning de Voyager software van Stentec, ideaal, veel mogelijkheden (wel ruim oefenen voor vertrek!). Houdt bij de berekening van de vaartijd rekening met de snelheid van het schip bij de voorspelde hoeveelheid wind, gebaseerd op het polair diagram (zeileigenschappen voor specifiek schip uit database) en houdt rekening met de stroming. De software helpt je om je route zodanig te plannen dat je zo een gunstig mogelijke route bepaalt ten opzichte van de wind. Je kunt rekening houden met de verwachte windshiftingen en kruiskoersen vooraf bepalen. Voyager gebruikt bestanden uit Grib.Us die direct opgehaald worden, zonder browser, dus met heel weinig internetverkeer. De hoeveelheid data hiervoor is zo gering dat we hiervoor gewoon een GPRS USB dongle gebruiken met een abonnement.

Windvoorspelling Internetsite

Als we een goede en goedkope internetverbinding hebben kijken we meestal ook op Windfinder of Windguru, voor aanvullende gegevens maar vooral om te zien of er windstoten verwacht worden. De bovenstaande informatiebronnen geven de gemiddelde windverwachting weer. Als het gemiddeld Bf 5 is met in buien stoten tot Bf 7 of Bf 8 dan is dat handig om te weten in verband met zeilvoering….

Advertentie

5 Reacties to “Weersvoorspelling, onze ervaring”

 1. franssie Says:

  Hee leuk dat jullie hier ook nog even op terug komen, inclusief links en zo.
  1 opmerking over navtex, het is wel oud maar niet verouderde technologie, het werkt gewoon erg goed, net zoals de paperclip. Het is zelfs onderdeel van gmdss ( http://en.wikipedia.org/wiki/Global_Maritime_Distress_Safety_System ) dus inderdaad raadzaam om aan boord te hebben.

 2. franssie Says:

  en even de links doorgelopen, http://www.windfinder.com/ staat nu in de bookmarks, tige dank!

 3. Tom Spierings Says:

  Ook ik maak intensief gebruik van Windfinder. Let wel op dat er vaak een verschil zit tussen “Forecast” en “Superforecast”. Superforecast is aanmerkelijk nauwkeuriger.

  Naast het importeren van Gripfiles in WinGPS Voyager gebruik ik ook Zygrib. Tussen die grib bronnen zit soms ook een opmerkelijk verschil, maar door ze beide te bekijken geeft het me iets meer houvast.

  Tot slot ben ik een enthousiast gebruiker van Meteo Manager (www.meteomanager.nl). Dat zijn de kaartjes van de Met Office die ook via Internet zijn te bekijken, maar het voordeel hiermee is dat je met weinig bandbreedte alle weerkaarten voor de komende dagen kunt downloaden en offline kunt bekijken.

  Tom

 4. siety somers Says:

  Wat een herrie aan boord, kun je het allemaal verstaan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: