Idee en voorbereiding

In de zomer van 2009 zijn we op vakantie geweest met de kids, in een vouwwagen, naar Frankrijk. Ook heel leuk natuurlijk. Toen we thuiskwamen hebben we besloten dat het dit jaar een bootvakantie moest worden.

De afgelopen jaren veel gevaren, onder andere samen veel naar de eilanden; Terschelling, Borkum, Norderney en Helgoland. Ook onder mindere omstandigheden tijdens de tocht. Wel gemerkt dat na de 40 de jeugd niet toeneemt.

BF 5 op de Noordzee, rare deining, weinig zicht, vreemd gevoel in de maag….  Als je dan naar het toilet moet kom je blauw en groen boven.  Willen we ooit een lange zeereis? Moeten we dan sparen voor een boot van 12 meter en wachten tot we met pensioen zijn om lang te gaan varen? Kunnen we dat dan nog allebei, willen we dat dan nog? Gaan we die lengte wel halen? Moeten we dat wel willen, moeten we wel wachten tot we verlof krijgen vanwege onze leeftijd? Of moeten we nu gaan, nu we redelijk fit zijn, met de middelen die we nu hebben?

Het is natuurlijk stoer; bestemming Azoren, Horta, Cafe Sport en misschien nog wel verder, Zuid-Amerika. Maar toch, de Atlantische Ocean. Dat vergt het een en ander van materiaal en bemanning. Vraagt voorbereidingstijd en training. Wij voelen ons nu sterk, hebben nu de behoefte om iets te zien, te reizen, samen te ervaren, dus waarom wachten? Nou omdat het niet kan, vanwege geld, werk, sociale verplichtingen, famillie. De werkgever van Simon vindt 2 maanden vakantie erg lang, Chantal is eigen baas en moet maanden vooruit verdienen, voor beiden betekent het keuzes maken, van dingen afzien, voor dit doel gaan. Meer redenen om te blijven dan om dit te doen.

Op eens is het idee ontstaan om naar Leningrad te reizen met eigen boot, het vakantiereisje werd daarmee een short sabbatical en het reisdoel werd een rondje Oostzee met het accent op de voormalige Sovjet Staten.

 

 

Vooraf

We bereiden ons voor. Omdat het leuk is om te doen en omdat het toch wel een onderneming is die beter zal verlopen na wat voorbereiding.

We hebben kritisch gekeken naar onze kennis, het materiaal, onszelf, de boot en naar het reisplan op zichzelf.

Kleine probleempjes aan de boot toch maar allemaal verhelpen, ook als het veel moeite kost. De noodzakelijke veiligheidsvoorzieningen genomen. Een refit van de instrumenten gedaan, AIS en een Plotter geplaatst. Het nodige gedaan aan training; Meteoconsult, Zeezeilers van Marken, Zeiltrim en veel gelezen.

Techniek nodig voor een lange tocht, geplaatst en ermee leren werken (Windvaan, Voyager Software, Weerkaarten via de radio).

Veel vertrekkers krijgen last van fysieke problemen. Vaak is dat de reden om te stoppen of om zelfs terug te keren. De boot is uiteindelijk toch klein en vochtig, vooraf zorgen voor een topfitte fysieke conditie lijkt ons verstandig om te doen. Langere tochten met veel wind vragen het nodige aan kracht, conditie en behendigheid. Ook daaraan wordt gewerkt!

Informatie verzamelen over het gebied, toeristich en nautisch. Spreken met ervaringsdeskundigen, professioneel en hobbiematig net als wij.

Als ik dit schrijf nadert de datum van vertrek en wij zijn er klaar voor en hebben er zin in!

In onze blogs onze ervaringen, de dingen die we leren, dat wat leuk is en hetgeen je moet weten als je er gaat reizen en of varen. We onderhouden het blog, omdat we het leuk vinden dat jij er wat aan hebt!

Advertentie

%d bloggers liken dit: