Navigatie

Vanzelfsprekend een heel belangrijk onderwerp, de navigatie. Op dit moment doen we alles met gewone kaarten en gebruiken we WinGPS van Stentec voor de tochtplanning. We willen nu gebruik gaan maken van de kaartplotter voor onderweg, de kaarten vooraf om alles te bestuderen (en backup) en Stentec Voyager voor de tochtplanning.

Kaartplotter
Op de wat grotere overteken zullen we om de beurt slapen, daarom hebben we toch maar gekozen voor de aanschaf van een kaartplotter (Raymarine A50). Het grote gemak van altijd kunnen zien waar je bent op de kaart spreekt aan.

Positiebepaling in the old days...

Sextant

Voyager
Voor de tochplanning gaan we gebruik maken van Voyager van Stentec. De mogelijkheid om bij tochtplanning rekening te houden met de verwachte ontwikkeling van de wind, in combinatie met de zeileigenschappen van de boot, om daarmee de verwachte snelheid en koersrichting tov van de wind te kunnen bepalen lijkt ons erg handig. Vooral als we vanuit Talinn de huisreis tegen heersende Zuid- en West winden in moeten plannen lijkt ons dit handig.
De Weer informatie kan worden opgehaald met Gribfiles. We denken dat we in alle landen die we bezoeken, behalve Rusland, via het GPRS netwerk mobiel bereik hebben en dus gebruik kunnen maken van internet. Beperkt data ophalen vanwege kosten.
Om Voyager te kunnen laten werken moeten wel alle instrumenten (GPS, AIS, Wind, Diepte en Speed) gekoppeld worden aan de PC via ShipModul. Daar zijn we nu druk mee bezig (April). Benieuwd of het lukt om alles te laten functioneren conform onze verwachtingen….

Kaarten
De laptop is wat ons betreft niet geschikt voor gebruik onderweg, te kwetsbaar en verbruikt teveel stroom. Onderweg vertrouwen we dan ook op traditionele kaarten ( jachtkaartensets van NV Verlag en Delius Klasingh), die we om investeringen te drukken deels recent 2e hands hebben aangekocht (stenen bodem veranderd niet vaak). Ik bestel kaarten bij Hanse, volledige online catalogus, snelle levering.

Enzo
Verder het nodige aan aan ondersteunend materiaal, de vaargidsen van Hollandia (helemaal goed), de Törnführer Dänemark (Jan Werner), de nodige grote Zeekaarten voor het overzicht en jachtkaartensets. Daar zitten ook de nodige gidsen bij over havens en CD’s met aanvullende informatie.

Advertentie

%d bloggers liken dit: