De boot

Onze boot ligt aan het Lauwersmeer. Net als het IJsselmeer een voormalige zeegebied dat afgesloten is. Dit meer heeft diepe stukjes maar is vooral een stuk voormalig afgesloten waddenzee. Het gebied is groot. Het Lauwersmeer ligt afgesloten van de rest van de watersportgebieden in Friesland, maar is op zichzelf een groot en gevarieerd gebied. De diepte die wordt aangehouden voor het vaargebied is 1.3 m, sommige mooie Marrekrite plekken zijn alleen bereikbaar tot 1 m diepgang.

De eerste kennismaking toen ie van ons was, de Calenture in 2e thuishaven Blankenberge (1e Antwerpen).

Dus hebben we een zeiljacht uitgekozen met een minimale diepgang van 1 meter. Vanweg het nabijgelegen waddengebied is ook droogvallen een must. We willen kunnen droogvallen en soms solo kunnen varen. We willen graag aangenaam verblijven met een famillie met 2 kinderen, dus met 2 hutten op het schip. Uiteindelijk gekozen voor een Feeling, het is een Feeling 920 geworden, lengte 9.65, breedte 3.22, diepgang 0.9 – 1.7, met slaapplaats voor 7 en kuip voor 4 (vinden wij).

Hier hangt ie in de kraan, op DKNZ, met het Midzwaard maximaal uit. Zelfs zonder zwaard uit nog redelijke zeileigenschappen, omdat het gewicht in de ‘doos’ zit, onder het schip. Het zwaard zorgt vooral voor de stuurmogelijkheden en de eigenschappen hoog aan de wind.

Wij vinden deze lengte fijn, omdat ook in havens makkelijk alleen te varen is. Net geen 10 m maar wel middenbolder maakt dat de boot altijd alleen te handelen is. Ook als er iemand iets anders wil doen of geen zin heeft.

Van binnen voor zijn lengte groot, zowel voor als achter een slaapcabine. Een toilet met wasgelegenheid. Een keuken met oven, koelkast, werkblad en gootsteen. In de kajuit kan door het wegklappen van de tafel een 3e 2 persoons-slaapplek gemaakt worden, of bij storm geslapen worden.

De navigatiehoek, ruim en traditioneel. Heel fijn vindenwij. Computer o.k., geen plek voor echte kaarten, n.o.k..

Onze Feeling 920 staat dus op zijn dooskiel (hoogte 60 cm), voor de stabiliteit worden wadpoten gebruikt (horen erbij, waren bij ons kwijt, hebben we laten maken, kopie kan…). De poten zitten aan voor- en achtersteven vast met een lijn, die uitzwaaien horizontaal en verticaal voorkomt. Bij het droogvallen wel even met een vaarboom checken of de bodem redelijk vlak is om scheefzakken te voorkomen.

Advertentie

Eén reactie to “De boot”

  1. 2010 in review Wordpress « Rondje Oostzee met de Calenture! Says:

    […] De boot April 2010 3 […]

Reacties zijn gesloten.


%d bloggers liken dit: