Kennis

We hebben ons reisdoel afgestemd op onze ervaring en beschikbare middelen. Toch hebben we besloten om ons voor te bereiden alsof we ‘echte’ vertrekkers zijn. Al was het maar voor de lol…

Kennis
Aan de eigen kennis en ervaring is nog wat bijgespijkerd. Chantal heeft haar praktijkkennis verder aangevuld met een training van een week bij de Zeezeilers van Marken, Simon heeft een cursus ‘storm en veiligheid’ gevolgd bij de Zeezeilers en een cursus Weerkunde gevolgd bij Meteoconsult. Verder hebben onze theorie nog maar eens aangescherpt en opgehaald, o.a. met behulp van TKN materiaal en de Leidraad Kajuitjachtzeilers. Ook leuk, ‘Zwaar Weer Zeilen (Peter Bruce)’, niet zo belangrijk als de ondertitel doet geloven, maar wel leerzaam.

Reisgids
We hebben veel gelezen over het vaargebied. Natuurlijk de Vaarwijzers van Hollandia, vooral die over de Oostzee van René Vleut, dan blijkt ook dat dit nog een tamelijk onontgonnen gebied is, wat het voor ons extra interessant maakt. De nodige reisverhalen, o.a; Zeilen naar Leningrad en Langs Europa (Clemens Kok).
Uit het grote aanbod aan reisgidsen hebben wij gekozen voor ‘Polnische Ostseeküste (Isabella Schinzel)’ en ‘Baltische Staten (Insight Guides)’.

Internet
Het internet geeft natuurlijk een schat aan informatie. Zelfs sites in onleesbaar Russisch kunnen bestudeerd worden met behulp van de vertaalmogelijkheden van Google [TIP].

Russisch
Een belangrijk reisdoel is de Oblast Kaliningrad, een provincie van Rusland met bijzondere status. Het ligt geografisch geïsoleerd van de rest van Rusland en heeft daarom een status als Russische Vrijhandelszone. Westerse touristen zijn pas sinds enkele jaren welkom, het is eigenlijk een heel groot marinebolwerk. Er wonen wel ongeveer 900.000 mensen, dus klein is het niet. De stad stond vroeger bekend als Königsberg. In een aantal landen die we bezoeken werd tot voor 15 jaar geleden in de administratie nog Russisch gesproken. Daarom gaat Simon een poging doen (Cyrillisch schrift!) om het te leren (spreken).

Advertentie

%d bloggers liken dit: