Łeba, het strand, de stuifduinen en het nationale park

by

Łeba is een bruisende badplaats met tienduizenden bezoekers op straat. Een hele schok als je net van zee komt. Honderden restaurants, fast-food, souvenirs, muziek makende Peru indianen, piratenschepen, schepen met sportvissers, ribs met 1200 pk die met bezoekers rondracen, kortom een gekkenhuis. De beste eetgelegenheden zijn vlak bij de jachthaven, in de straat bij het verlaten van het terrein.

In tegenstelling tot in Świnoujście spreekt men hier nauwelijks Engels of Duits. Het is hier erg toeristisch, maar gericht op de Polen zelf. Polen uit de streken wat verder van de kust komen hier met speciale treinen vol naar toe om hun vakantie (juli) hier door te brengen. Veel jongeren, discotheken, schaarsgeklede dames op landrovers met dreunende house ter promotie, veel te zien, onze badplaatsen verbleken in vergelijking tot dit circus. Heel leuk om één dag mee te maken.

Łeba is ook bekend vanwege de stuivende duinen. Duinen van wel 40 m hoog die zich jaarlijks met 10 m oostwaarts verplaatsen. Hele bossen (vroeger ook dorpen) worden opgeslokt.

De duinen liggen in het nationale “Park Narodowy”. Ze liggen op ongeveer 8.5 km van het dorp zelf. Ongeveer 3 km na het dorp kom je in Rabka, de opening van het park, met o.a. musea en electrische treintjes naar de duinen. Wij gaan op de fiets, veel Polen gaan lopen. Dat lijkt ons gezien de 30 graden een hele onderneming. Onderweg passeren we een voormalige raketbasis met museum (niet zo interessant).

Aan het einde van de weg is het nog 300 m lopen naar de duinen en nog 800 m verder naar het strand.

De stranden hier zijn breed, maar niet zo breed dat het te ver lopen is naar het water. Het water is ongeveer 21 graden, beetje koud, maar na gewenning gaat het wel. Het is veel minder zout, dat merk je, niet hinderlijk voor de ogen. Kwallen, krabben en schelpen hebben wij hier niet gezien. Het heeft wel wat dat Poolse strand! Het weertype dat wij nu hebben komt vaker voor, het wordt gekenmerkt door een hoge drukgebied boven Rusland dat soms lang blijft hangen. Weinig wind uit Oostelijke richtingen, blauwe lucht, geen neerslag en hoge temperaturen.

Advertentie

Eén reactie to “Łeba, het strand, de stuifduinen en het nationale park”

  1. siety somers Says:

    Het strand van Leba ziet er mooi uit. Wel ver 800m lopen maar jullie
    fietsen gelukkig. Het water is 21 graden zeg je dat is een lekker verkoeling als het zo heet is.
    Sinds Zaterdagavond is het weer wisselvallig geworden, in Gron. was een wolkbreuk. Hier fikse buien en onweer. Tussen door is het wel weer warm.
    En is het varen of moteren? Tot de volgende keer, Siety

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: