Stuifduinen bij Leba

by

Als aanvulling op de vorige post hierbij nog een filmpje van het gebied met de stuifduinen bij Leba. Deze duinen verplaatsen zich ieder jaar 10 meter naar het oosten, ze worden daarom de wandelende duinen genoemd.

Op verschillende plaatsten langs de Poolse, Russische en Litouwse kust ligt direct achter de kust een meer, gescheiden van de zee door een hele dunne kuststrook met strand, duinen en bos. In het Duits een ‘haff’ genoemd, ontstaan in de ijstijd, door afzetting van sediment of het wegspoelen ervan. De standmeren vormen vaak mooie natuurgebieden met bijna zoet water, ondanks de veelal open verbinding met de zee.

In dit filmpje een indruk van het duingebied. Het filmpje begint aan de kant van het Haf (het zuiden) en draait dan via de duinen naar de zeekant.

De stranden langs de Poolse kust lijken op die langs de Noordzee bij ons. Het strand is vaak minder breed (niet zo ver lopen naar zee!) en de duinenrij is meestal smal en laag. Dat kan hier omdat er vrijwel geen verschil is tussen eb en vloed. De kustverdediging is hier vooral nodig in de winter en is veel lager dan bij ons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: