gebruik AIS onderweg, onze ervaring

by

Ons vaargebied, het oostelijke wad, grenst op de Noordzee aan een verkeersscheidingsstelsel. Oversteken is best lastig. Ook het passeren van een ankergebied of een sector waar loodsen schepen opwachten is vaak lastig te passeren. Hoe hard varen schepen, welke koers hebben ze, ontstaat er kans op aanvaring als beiden de koers vasthouden? Voor ons vertrek beseften wij daarom dat een hulpmiddel om de overige scheepvaart mee in de gaten te houden erg handig is tijdens onze Oostzeetrip.

We hebben afgezien van de aanschaf van een radar. Dat is een grote investering die ook nogal wat inleertijd vraagt. Bovendien is het een zwaar ding met extra kabels, we zagen het niet zo zitten. Ongetwijfeld nuttig, maar dan het seizoen vooraf monteren, zou ik aanraden.

Wij hebben wel gekozen voor de montage van een AIS ontvanger, EASY AIS, via een EASY splitter op één antenne met de marifoon (geen problemen). De AIS gegevens worden zichtbaar gemaakt op de Raymarine A50 en de Stentec Voyager software.

Het is mogelijk om veel gegevens te tonen met AIS. De klasse A, voor de beroepsvaart, is voorzien van een terminal, waarop online gegevens gewijzigd kunnen worden. Voor de pleziervaart, klasse B, is dat niet het geval. Stel je eenmaal in.
Zie voor voorbeeldgegevens de site van Marinetraffic.

Het blijkt dat de verschillende klasse B transponders verschillende gegevens kunnen weergeven. Op de plotter worden alleen basis gegevens weergegeven. Positie, snelheid en koers. In Voyager kunnen we veel meer zien, maar zijn vrijwel altijd alleen de basisgegevens plus MMSI nummer actief.

Onderweg is het heel erg handig om een schip bij naam te kunnen oproepen. “The ship in position xxx yyy, zis is sailing yacht Calenture on channel 16, do you read me?” Is nogal gedoe, wordt ook niet altijd op gereageerd. Het oproepen van de scheepsnaam is veel handiger. Onze AIS receiver geeft alleen van klasse B schepen de roepnaam weer, heel jammer.

Aanrader: ga je een AIS transponder of receiver installeren probeer er dan achter te komen of ie ook de roepnaam weer geeft op het display dat je gekozen hebt.
Heeft iemand tips, graag reageren!

Om een overkill aan alerts te voorkomen zetten we de alarmen bij aanvaringskoersen in de buurt van havens altijd uit. Maar niet op volle zee. Zeker niet als één van beide rust. Het uitzetten bij veel verkeer moet ook wel omdat de plotter anders vol loopt met gegevens en te traag wordt.

Zeker bij een wilde zee is het moeilijk om op plotter of PC ruim van te voren zelf in te schatten of er spraken is van een aanvaringskoers. De aanduiding (de scheepscursor van de tegenligger wordt rood) op de PC is heel behulpzaam. Vaak is het op het oog moeilijk te zien, vooral bij parallelle koersen, oplopers bijvoorbeeld. Maar kijken kan heel verhelderend zijn, de apparatuur is aanvullend. Soms lijkt het of ingrijpen nodig is, maar kan op het oog gezien worden dat doorvaren ook gewoon kan.
De grote scheepvaart vindt duidelijkheid wel fijn, dus laat vroegtijdig goed zien wat je gaat doen en houdt voldoende afstand, 1 nm is geen luxe bij een schip dat 20 kn vaart.

Advertentie

10 Reacties to “gebruik AIS onderweg, onze ervaring”

 1. franssie Says:

  ook een klasse B zou het MSSI nummer moeten tonen en dat kan je in de marifoon marcom-b klasse D en daarboven dacht ik) (kloppen, dan krijgt het schip een direct call request op het door je aangegeven kanaal. Voordeel is dat er dan een piep afgaat waar ze wakker van worden. Bij een snelheid van 20 knopen is het idd verstandig even om te roepen al roepen ze idd niet vaak terug.

 2. franssie Says:

  bijvoorbeeld op marintraffic (leuke site om vrienden op te volgen met een actieve transponder, zoals die op een cruiseschip) http://www.marinetraffic.com/ais/default.aspx?oldmmsi=244879000&zoom=10&olddate=9/22/2010%208:02:29%20PM

  mmsi is dan 244879000

  Via google is dat dan http://www.digital-seas.com/vessel_search/vessel_details/on/pesk_holland_q47804.html

  maar via de marifoon heb je gewoon contact.

  //spam
  http://www.zeesleepbootholland.nl/ zoekt trouwens nog donateurs 😉

  spam//

 3. Tom Spierings Says:

  Simon, ik begrijp dat je zowel een A50 als WinGPS gebruikt. Heb een paar vragen.

  1. Kun je gelijktijdig (!) buiten op de plotter en binnen op de PC de AIS informatie zien of moet je iets omschakelen?
  2. Kun jij routes en waypoints, die je op WinGPS op de PC definieert, ook uploaden via seatalk naar je A50, zodat je daar geen waypoints hoeft in te geven?

  Ik heb zelf net een combinatie C90W en AIS500 (Raymarine) laten installeren. WinGPS gebruik ik al jaren. Heb het allemaal nog niet geconfigureerd, dus weet nog niet of alles met alles praat.

  Tom

  • Simon Says:

   We kunnen gelijktijdig op de plotter en de PC de gegevens zien.

   Het zou mogelijk moeten zijn om routes vanuit PC naar plotter over te brengen. Ik denk dan via een cardreader op de PC naar de plotter via een kaartje. PC en seatalk gaat niet denk ik.
   In de praktijk gebruiken wij de plotter om te zien waar we zijn en gebruiken we voor de tochtplanning de PC onderdeks.

   Waypoints gebruiken we niet, beetje omslachtig.

 4. franssie Says:

  Overigens leuke annekdote is dat schepen die elkaar zonder radar (toen het nog niet bestond) prima passeerden, elkaar met radar (toen het net bestond) gingen opzoeken met ongelukken als gevolg. Hence the shipping lanes.
  http://www.jstor.org/pss/2393007 leuk boek, wel behoorlijk gedateerd (radar als high tech?)

 5. Arnold Says:

  Verrassend dat jij de roepnamen niet ziet?
  Ik heb een eenvoudige ontvanger van AdvanSea (de goedkoopste twee kanaalsontvanger) en zie via WaypointGPS van alle schepen de roepnamen.
  Het probleem van vollopen herken ik wel. Daarom zet ik op het scherm de naamweergave vaak uit.
  Weet je zeker dat het geen instellingsprobleem is?

 6. Simon Says:

  Ik zal het eens nagaan bij de leverancier. Zou niet weten hoe ik het moet instellen……
  Dank voor je reply!

 7. Dirk Bouma Says:

  Beste Simon,
  De EasyAIS ontvangers geven alle AIS gegevens door welke maar ontvangen kunnen worden. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen klasse A en Klasse B transponders. In WINGPS Pro of WINGPS Voyager moet je derhalve alle AIS gegevens kunnen uitvragen. Op de Raymarine A C en E serie komt het voor dat je scheepsnamen niet ziet. Dit is een software issue en volgens mij bekend bij Raymarine.

  Zoals gezegd met WINGPS Pro en Voyager hebben wij nog nooit van dit soort problemen gehoord. Bij ons in de zaak hebben we een testopstelling aanwezig en ik stel dan ook voor om een afspraak te maken zodat we samen even kunnen testen.

  Nog wel even een vraag. Heb je misschien een multiplexer gemonteerd? Het zou dan goed kunnen zijn dat daarin een NMEA filter is geactiveerd waardoor je bepaalde AIS data niet ontvangt.

  Mvrgrt,
  Dirk Bouma
  Holland Marine Hardware
  IJmuiden

  • Simon Says:

   Ik heb een multiplexer gemonteerd. Met veel gedoe aan het werk gekregen. Daar zal het dus wel inzitten…
   Dirk bedankt!
   Ik ga proberen om het op te lossen via de multiplexer, anders maak ik graag gebruik van je aanbod.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: