Voorpret en leesvoer…

by

Wij vinden het leuk om ons te verdiepen in de plaatsen die we bezoeken. We willen er echt ‘in’, dus lezen we vooraf en onderweg ook passende literatuur. Van een aantal titels hebben we echt genoten, die willen we je daarom niet onthouden.

Ooit in 1903 gepubliceerd onder de titel ‘The Riddle of the Sands’, een absolute klassieker onder de nautische reisverhalen, meerdere keren verfilmd, ook recent uitgegeven en nog steeds verkrijgbaar is ‘Het Raadsel van de Wadden’. Het is een spionageverhaal dat zich afspeelt voor de eerste wereldoorlog. Twee jonge Engelsen varen over het Nederlandse- en Duitse Wad en ontdekken dat de Duitse keizer duistere plannen heeft om Engeland aan te vallen. Compleet met een spannende achtervolging over het Wad. Met behulp van kaarten kan de lezer meedenken over de oplossing van het raadsel.

Wij willen niet alleen een zeilvakantie, maar ook iets zien. Daarom hebben we gekozen voor een rondreis rechtsom rond de Oostzee, waarbij we veel tijd besteden in het voormalige Oostblok. Hoe sterk is de Oostblok sfeer nog voelbaar, hoe modern en westers is het er geworden, wat is er eigenlijk allemaal gebeurd? In de periode van de Hanze bestaat er intensief handelsverkeer met dit gebied, in sommige steden doen de gevels erg denken aan thuis, sinds de oorlog is ons contact met dit gebied vrijwel verloren gegaan. Wij zijn nieuwsgierig.

De schrijver Günter Grass, geboren en opgegroeid in Gdansk is beroemd geworden met de trilogie ‘De Blikken Trommel’, ‘Kat en muis’ en ‘Hondejaren’ die zich grotendeels afspelen rondom zijn geboortestad Danzig.

In Hondejaren laat Günter Grass voelbaar worden hoe mensen in Gdansk het ontstaan van de Oorlog en de gevolgen ervan beleefd hebben.

Wat hadden we de volgende titel graag gelezen voorafgaand aan de reis! ‘Baltische Zielen beschrijft aan de hand van de levens van 27 personen het heden en het verleden van Estland, Letland en Litouwen. Lezen met de kaart er bij en het gebied gaat leven.

Na de serieuze geschiedenissen wordt het tijd voor wat luchtigers, daarom bevelen we de ‘Honden van Riga’ van de Zweede schrijver Henning Mankell van harte aan, een aflevering uit de inspecteur Wallander- reeks. Spanende thriller die goed laat zien hoe sterk de Russische invloed is in Letland, de roman speelt zich af in 1992, direct na de val van het Russische regime in 1991.

Na Riga steken we over naar Zweden, daarom wordt het vervolgens tijd voor een roman die zich hier afspeelt. We lezen ‘Nachtstorm van Johan Theorin, het spannende verhaal speelt zich hoofdzakelijk af op Öland, proef de sfeer, zoek niet naar de 2 vuurtorens bij elkaar, die heeft de auteur verzonnen.

Op de reis terug lezen we weer een thriller van Henning Mankell. ‘De Gekwelde Man speelt zich af in het scherengebied en langs de kust tussen Ystad en Stockholm en heeft een link met ‘De Honden van Riga’. Spannend en origineel.

Heel soms onderweg als het buiten donker en guur is of we gewoon gemakkelijk vermaakt willen worden grijpen we naar bewegend beeld. ‘The Riddle of the Sands hebben we al genoemd. Om wat gevoel te krijgen met Polen kijken we naar ‘Knife in the Water van Roman Polanski, in het Pools, met Nederlandse ondertiteling. Leuke film, lekker oud, lekker langzaam, leuke kennismaking met het Pools. Nog even griezelen vooraf? Dan is ‘Deep Water‘ een echte aanrader. Een documentaire film over een rampzalig verlopen Golden Globe Race rond de wereld. Nog steeds te bestellen bij Zeilen. We kunnen overigens overal ook televisie kijken, maar we hebben dat niet één keer gedaan. We hebben bovendien het nieuws totaal niet gevolgd. We hebben niets gemist, bij ons vertrek was men bezig met het formeren van een nieuwe regering in Nederland, bij onze thuiskomst ook….

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: