Dichte mist en afzondering in scherengebied…

by

Na onze verstoorde Idylle gaan we nu op zoek naar het echte scherengevoel.

We vertrekken via Spårö naar het Stora Berkskär, een scherengebied ten Oosten van Ö Eknö. Aan de Oostkant van het eiland Krokö liggen veel visnetten, bij het vertrekken zien we dat op de NO punt van het eiland een visser zit, hadden we waarschijnlijk dus toch hier verse vis kunnen kopen…

Baken bij Spårö

S’ ochtends maken we eerst nog een wandeling over het eiland, plukken bosbessen, genieten van de natuur en het geluid van de golven op de rotskust.

In het bos op de scheer Krokö

Eigenlijk hebben we nog een bezoek gepland aan het eiland Idö. We hebben gehoord dat in de Loodsuitzichtstoren alles intakt is gelaten na het sluiten van de post in de jaren tachtig, apparatuur, logboeken, observaties over passerende jachten (het was nog koude oorlog…). Maar we hebben geen zin in toerisme en varen dus door.

Bij het uitvaren van de Idösund zien we een rolwolk aankomen, met een soort geelgrijze kleur, wat zou dat zijn… onweer, rukwinden, regen? Het blijkt hele dichte mist te zijn. We zien opeens niets meer om ons heen. De rotsen, soms net zichtbaar boven het water op 20 meter afstand zijn opeens verdwenen.

Uitzicht in optrekkende mist

Dit is eng, spookachtig, heel onverwacht. We denken dat de bank snel zal verdwijnen, want boven ons schijnt de zon door de wolken, het is een laag hangende bank, maar ze verdwijnt pas uren later….

Calenture afgemeerd in Stora Berkskär

We pakken de hoorn en geven telkens als we iets horen of zien een attentiesignaal. Een Zweed die volgas aankomt met zijn speedboot kunnen we nog net ontwijken. We blazen wat af, tegen vuurtorens, rotsen en schepen… Sommige schepen doen ook mee beantwoorden onze signalen.

Ook ons vaardoel is in dichte mist gehuld. Onder deze omstandigheden kunnen we de scheer niet naar binnen, er is immers geen betonning, op de punt moet iemand staan die uitkijkt en in het water let op rotsen en ondieptes, zodat de stuurman tijdig kan bijsturen.

We gaan voor anker buiten de vaarroute, tussen een aantal scherengebieden in, op een wat dieper stukje (15 m) met veel ruimte om ons heen. Als de mist gedeeltelijk is opgetrokken gaat Simon in de dinghy het gebied verkennen, kijken of er plaats is en hoe we moeten varen.

Verkenning, nadat meeste mist is weggetrokken

Er is plaats, een mooi schiereiland voor ons alleen, prachtig gebied, woeste rotsen, vogels en een enkele marmotachtige. We besluiten om hier een dag langer te blijven.

Stora Berkskär Noordoost

Stora Berkskär Noordwest

Vrijwel de hele dag probeert Simon om zijn mannelijke jagersinstinkt aan te tonen en eindelijk vis te vangen voor het vrouwtje. Helaas, het lukt niet. Veel waterplanten, we kunnen de roofvis niet vinden. Voorntjes vangen lukt wel, maar Baars en Snoek blijven weg.

Chantal leest, gaat ondanks de temperatuur van het water (20º) meerdere keren zwemmen en snorkelen. S’ avonds genieten we van een BBQ met ondergaande zon, helemaal alleen op ons eigen eiland!

Snorkelen in de Zweedse Scheren

Advertentie

7 Reacties to “Dichte mist en afzondering in scherengebied…”

 1. siety somers Says:

  Toch nog gelukt een eigen plek te vinden.
  En wat is het daar prachtig, wat een mooie natuur en daar kun je ook
  alleen met een boot komen!
  20c voor zeewater lijkt mij lekker verfrissend, helder water denk ik.
  Tot later en liefs Siety

 2. Simon Says:

  Groetjes terug van Ons!
  Simon

 3. Simon Says:

  Oh ja, Siety, je kunt bij Västervik, het gebied waar we zijn geweest, ook met de auto heel ver de scheren in gaan, bijvoorbeeld op het eiland Eknö!

 4. Tom Spierings Says:

  Beste Simon & Chantal,

  Ik volg al vanaf jullie vertrek met heel veel belangstelling jullie weblog. Ik was er met een beetje googelen toevallig terechtgekomen. Jullie schrijven geweldig en door de vele foto’s leeft het enorm.

  Het enige dat ik mis is de orientatie waar jullie zijn. Af en toe tik ik een plaats in uit je verslag in Google Maps, maar dat is wat omslachtig. Hierbij wellicht een tip.

  Je kunt ook in je verslag direct een hyperlink invoegen waardoor de lezer direct naar die plaats in Google Maps springt. Bijv de plaats waar je nu bent:
  http://maps.google.com/maps?q= 57.59868,16.769385
  Even de coordinaten van je GPS aflezen en in de URL plaatsen.

  Groeten,
  Tom Spierings

  • Simon Says:

   Hey Tom, dank je wel, dat is leuk. Eerder geprobeerd met hyperlink plakken, dat lukt niet vanwege java code, dit werkt wel. Zullen ze toepassen zo nu en dan!
   Fijn dat je het leuk vindt om het te lezen. Het vergt wel wat hier maar we krijgen veel leuke reacties.
   Groeten, Simon

 5. sophia Says:

  Pap zat laatst op de vlonder en kreeg bezoek van een langs kuierende bunzing, Tim had het beest al lang in de peiling. Vorig jaar was er een met een nest, Tim bracht Anton de jongen! Vanaf deze plek voeren we ook langs zwemmende vissen. Groetjes van hier.

 6. chantallaura Says:

  oh, dan is een van die bunzingen vast met Klaas mee naar Zweden vertrokken..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: