Rust, ruimte en… een vervelende Duitser…

by

Van Gotland maken we een grote oversteek naar de kust van Zweden. We gaan richting de scheren. Heel benieuwd hoe het er daar uitziet, vele Zweedse eilanden waar niemand is te zien. We hebben er zin in!

De windvoorspelling voor de oversteek is goed, we kunnen de hele dag zeilen zo wordt voorspeld. Tijdens de borrel met onze Nederlandse Zeeuwse buren wordt dat op de Zweedse radio nogmaals bevestigd.

Vol goede moed vertrekken we om 6 uur ’s ochtends. Het is lekker zonnig, maar helaas geen wind… helemaal niets… dus… weer motoren. Na 60 mijl motoren ben ik er wel een beetje flauw van.

Ons doel is eigenlijk om richting Idö in de Scheren te gaan, maar we komen erachter dat we eigenlijk geen brood meer hebben, niet zoveel diesel meer hebben en dat de koffiefilters zo goed als op zijn. We besluiten toch nog maar weer een haven aan te lopen en zien bij aankomst aan de kust een enorme diversiteit aan markeringen.

De stad van ABBA! Althans, Bjorn is hier opgegroeid en hij komt hier ook nog regelmatig. Mooie stad, mooie haven Gästehamn, beetje leeg, kostprijs 28 euro…en dan hebben ze niet eens een douchegordijntje voor de douche…wel een zwembad..Tja.

Skyline Västervik

Jachthaven met Zwembad, Västervik

In de stad is in ieder geval een supermarkt dus we kunnen goed inkopen doen. We schaffen ook nog een harbour pilot aan over het gebied van Landsort tot Skanör, waarin de Scheren gedetailleerd staan beschreven. Dat is toch wel fijn, want de kaarten zijn niet zo gedetailleerd en onze Raymarine heeft ons gister dwars over een landtong gedirigeerd. Bij de jachthaven is een watersportwinkel, hier kunnen we zelfs onze campinggasfles omruilen, wel betalen we een schandalige prijs, 50 eu voor een 1.8 kg fles, bijna 2x de gebruikelijke prijs.

’s Middags vertrekken we richting Krokö. Hier ligt slechts één schip en op gepaste afstand gaan we voor anker. We hebben een mooie rustige plek gevonden, hier is nog volop ruimte!

Ruimte in de scheren bij Krokö en Spårö

Op de hoek van de rotsen kunnen we fijn barbecueën. We stallen onze spullen uit. Ineens komt er nog een schip aanvaren, de Lisa van vereniging MYCR uit Rostock, hij wil ons passeren. We zeggen dat hij uit moet kijken voor ons anker dat gemarkeerd is door een kleine stootwil. Hij zegt dat ie het wel ziet maar vaart er gewoon overheen. Dan ziet ie dat het doodloopt. We geven aan dat hij prima aan de overkant kan afmeren of een eindje terug en gaan verder met het installeren van onze barbecue. Plots draait de Duitser zijn schip richting onze barbecueplaats en zijn vrouw vraagt of we hun lijntjes aan willen pakken.

Simon vraagt of dat nou echt nodig is. Zegt de Duitser: “Wir haben dass so gepland mit diese Ecke heute morgen”. We geven aan dat we hier graag privé willen liggen en dat we daarom niet in een haven liggen vandaag. Er is hier zoveel ruimte en dan willen ze pal naast ons komen liggen. Alsof ze bij je in je achtertuin van 4 m2 komen koffiedrinken, niet te geloven! Niet de flexibiliteit om iets nieuws te verzinnen als het plekje op de kaart bezet blijkt te zijn…

Lisa uit Rostock wil persé op zelfde rots...

We nemen hun lijntje niet aan, ze zoeken het maar uit! De Duitser komt met hamer en ijzers de wal op en timmert de ijzers zo’n beetje in onze voeten. We laten onze vriend weten dat hij een plaatsje op ons blog heeft verdiend! Als het schemerig wordt worden de ijzers verwijderd en wordt de landvast ook nog eens vastgemaakt aan dezelfde boom als waaraan wij liggen…

Vreemd gedrag vertonen sommige mensen toch. We hebben op zee ook al een paar keer meegemaakt dat we mijlen ver uit de kust waren en dat je urenlang helemaal niets ziet en dat er ineens een schip achter ons aankomt en dan vlak achter ons gaat varen en ons rakelings passeert… snap ik ook helemaal niks van.

Maar goed, dat terzijde. Het is hier los gezien van onze buren dichtbij prachtig! Het eiland bestaat uit rotsen met daartussen bos en moeras. Op het eiland zijn bessen en paddenstoelen te vinden. Dus, eindelijk lekker in de natuur!

Baai bij Krokö

Advertentie

19 Reacties to “Rust, ruimte en… een vervelende Duitser…”

 1. Pieter Hoepman Says:

  Hallo Simon,
  Lees met plezier jullie verhalen en ga vanaf nu ook publiceren op de Watersportbank. Hoop dat je er blij mee bent.
  GR. Pieter

 2. sophia Says:

  Ach die Leute hadden misschien zo lang niemand gezien, en waren ze heel blij met jullie… Op onze laatste camping stond een grote duitse caravan pal tegen die van ons, de ramen konden elkaar raken, terwijl er plaats genoeg was. Ze stonden gewoon op de plek van de auto, zo dat was knus…
  Mooie plaatjes hoor, pap zoekt naarstig op de kaart waar jullie nu zitten.
  groetjes en liefs van hier.

 3. sophia Says:

  ja ik kan jullie niet meer volgen ,want volgens mijn kaart ligt Gastehamn op Finland en dat is wel heel ver zeilen lijkt mij maar ja ik heb een landkaart en geen zeekaart!
  groetjes Anton

 4. nonkie! Says:

  rare duitsers, die mensen. Gewoon bang om allein zu sein denk ik…xx!

 5. Janny Boonstra Says:

  Ha lieverds,

  Wat een prachtige vergezichten. Ben benieuwd naar de rest van de foto’s.
  Veel plezier nog deze laatste dagen en tot snel!

  Kus

 6. saskia Says:

  Hallo Chantal en Simon!
  als jullie over ABBA beginnen moet ik (vroegere ABBA-fan) natuurlijk ook eens reageren haha. Goh, wat hebben jullie veel mooie verhalen en foto’s met ons te delen! Prachtig. Jullie laatste blog heeft iets dolkomisch, vooral voor de thuisblijvers, maar voor jullie achteraf vast ook wel toch?! Have fun verder!
  Veel liefs en een hele dikke knuffel van Sas

  • chantallaura Says:

   Hoi Sas! We zijn Björn helaas niet tegengekomen, schijnt momenteel wel een fanatieke zeiler te zijn. Muziek van Abba ook nog niet gehoord. Wel producten van Abba in de supermarkt gezien. Kaviaar en visachtige dingetjes in tubes.. smaakt trouwens heel bijzonder.. wat niet meteen staat voor lekker…

   Knuffel trug aan jullie allen!

 7. siety somers Says:

  Bah, wat vervelend nou van die Duitser. Dat geeft erger!
  Wat een heerlijk plekje lijkt me dat in de baai bij Krokö. Geen last van
  stekers?
  Dat zijn zeker hele kleine plaatjes of streekjes want ik kan Krokö en Sparö niet vinden. Geeft niet de plaatjes zijn wonderschoon en de verhalen heel erg leuk. groetjes Siety

 8. Rick van Tol Says:

  Hahaha, durft niet alleen te liggen zeker en een hint begrijpt hij ook al niet. Misschien had hij daar al een kuil gegraven ;-).
  Met veel belangstelling en plezier volg ik jullie op de voet. Heel leuk om te lezen en wat goed dat jullie het zo goed bijhouden op de site. Top en goede thuisreis.
  Gr Rick

  • Simon Says:

   Hey Rick wat leuk, jaah, wij dachten ook al, kuil op het strand met de schep verdedigen maar wel op mijn rots liggen! Dank je wel. We doen het graag. Is ook ons dagboek, weten we zelluf ook nog hoe het allemaal is geweest….
   Groeten aan collega’s! Berichten van hen op facebook en hyves zie ik wel maar lukt vanwege bandbreedte niet om te beantwoorden. Laters!

 9. zeeuwse buren Bert en Suzanne Says:

  hallo Simon en Chantal, leuk om jullie verhaal te lezen, allemaal bekende plekken voor ons, we hebben ons nog afgevraagd hoe het jullie vergaan is met het slechte weer en wind steeds uit de verkeerde hoek, maar het is gelukt, jullie zijn weer terug, nu lekker nagenieten, groetjes, Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: