Idylle in Gotland..

by

We weten niet  precies hoe de naam van het eiland is ontstaan, de natuur is overal, je voelt je hier een kleine mens in een grote ruimte, een mooi vrij gevoel. De havens in het voormalige Oostblok liggen vaak (behalve in Estland) midden in het stadsvertier, daar hebben we voor nu echt even genoeg van, we zijn wel toe aan krijsende meeuwen en zicht op natuur…

Rotskust Gotland

Vanuit Fårösund zijn we vertrokken naar Lickershamn, gisteren met de bus naar Visby, omdat we geen zin hebben in een drukke haven. Nautisch: de zeekaarten naar Lickershamn op Raymarine apparatuur zijn niet goed gecalibreerd. Je vaart over de kade naar binnen en ligt visueel uiteindelijk op het strand… bij daglicht varen dus, als je Raymarine gebruiker bent.

Jachthaven Lickershamn

Lickershamn is echt prachtig. Het is een ex vissershaven die nu in beheer is bij de visclub die de jachthaven exploiteerd. Rondom de haven allerlei huisjes waarin de leden hun spullen bewaren, een goed restaurant, een klein winkeltje met gerookte en verse vis annex havenkantoor. De vis, gerookt en vers, is helemaal geweldig. Zo vers, zo heerlijk van de BBQ, daar kan de stinkvis in Nederlandse winkels vaak niet aan tippen. Vis die naar vis ruikt is niet bedorven maar wel vies, dat is het credo, zoals bekend. Hier is het echt lekker.

Net als in het Oostblok is ook de groente hier over het algemeen veel beter van smaak, behalve de appels dan, dat gaat hier in Zweden goed maar daar begrijpen ze aan de overkant niks van. Gek eigenlijk, dat wij als groenteproducent op onze thuismarkt geen kwaliteit vragen of krijgen als consumenten…

Vanuit de haven loopt een wandelpad langs de rotskust naar boven, hier zijn prachtige rotsformaties uitgeslepen in het landschap. Kalksteen, dus heel veel fossielen. Ga je ook, neem dan hamer en bijteltje mee, kun je zoeken naar sporen uit het verleden, heel interessant. 

Een van de bekendste Rauka’s van Gotland is de ‘Jungfrau Rauka”, op een paar honderd meter van de haven, aan de kust.

Jungfrau Rauka

Er loopt een mooi pad door het prachtige bos langs de kust.

Kustpad Lickershamn

Heel erg mooi, maar vooral daar waar de wind niet komt, heel erg veel steekvliegen, tip, doe een shirt aan met lange mouwen en strakke pijpjes en spuit jezelf in met Autan, anders wordt het rennen door het bos…

Steekvliegen in het bos bij Lickershamn Gotland

We hebben een eind gelopen, helemaal tot aan de vuurtoren van Stenkyrkehuk, misschien meer dan nodig, maar wel leuk. De terrein rond de vuurtoren en het vuurtorenwachtershuis zijn inmiddels privé terrein, maar vanaf de zeekant tot vlak bij, via een stijle trap, te benaderen.

Vuurtoren Stenkyrkehuk

Onderweg is het drukkend warm, we worden belaagd door steekvliegen en het is verder dan we dachten, dorst… Gelukkig treffen we een waterpomp

Opvallend in Zweden behalve het belgedrag? We zijn inmiddels is Västervik en in alle havens die we hebben bezocht; Fårösund, Lickershamn en Västervik streft het van de bordjes met aanwijzingen, gedragsregels, tijden, instructies en geboden. Het ‘allemansrättan’ biedt iedere bewoner het gebruiksrecht op de natuur, heel erg vrij zou je denken op het eerste gezicht, maar de mentaliteit van de mensen is toch wel wat strak, ik denk een beetje calvinistisch van aard. Anders dan aan de overkant, daar is alles veel losser, een beetje zoals in Midden- of Zuid Europa. Invloed van het geloof misschien, hier vooral Luthers en daar Christelijk Orthodox?

Advertentie

3 Reacties to “Idylle in Gotland..”

 1. siety somers Says:

  Wanneer de nood het hoogst is, is redding nabij zeggen ze wel eens!
  Zijn jullie lek gestoken ? Simon droeg lange mouwen maar jij Chantal
  had je geen jasje.
  Dus je mag nog steeds je tent opzetten in de natuur dat is toch leuk van
  die Zweden. Deden we vroeger ook weet je nog Simon? In een droge rivierbedding je caravan neer zetten en vuurtje stoken!
  Simon je moet de groeten hebben van de fam. Leenders, liefs Siety

 2. chantallaura Says:

  Helemaal lek gestoken, mag nog steeds. Daar beriep die duitser zich ook, allemansrattan, op mijn steen…
  Weet ik nog, die vrijheid nog steeds heel belangrijk, zoek ik nog steeds nu ook op tochten. Simon

 3. hans Says:

  Een schitterend reisverslag ,Gotland is werkelijk een prachtig eiland. Echt een aanrader voor eiland-fans!

  toeristische informatie Gotland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: