De stad Gdansk

by

 Gdansk is een grote stad met veel historie. De stad heeft in haar geschiedenis vaak een onafhankelijke houding ingenomen ten opzichte van het omliggende gebied. Daardoor is de stad welvarend geworden. De 2e wereldoorlog is feitelijk hier begonnen met een Duitse beschieting. In de oorlog is veel kapotgeschoten, maar het is hier prachtig gerestaureerd, al voor de val van de muur.

De gevels in de oude stad doen erg denken aan Amsterdam, Gent en Brugge. Je voelt je zo thuis. Misschien is het vanwege het knappe restauratiewerk hier en daar wel mooier dan bij ons.

In de hoofdstraat volgen wij het WK, met de inmiddels bekende afloop. Veel Polen in oranje en het sterft hier van de busladingen fanatieke Spanjaarden.

Gdansk is een oude Hanzestad onder andere beroemd om haar Barnsteen. Een aantal straten in de oude stad is geheel gewijd aan juweliers en ateliers. Er is veel keuze, in uiteenlopende kwaliteit en smaak.

De oude stad heeft veel horeca, juweliers en souvenirs, maar een gewone winkel (wel veel nachtwinkels met beperkt assortiment) is moeilijk te vinden. Zie hieronder een kaartje waarop bij de H de jachthaven is, bij de eerste W een oud beursgebouw omgetoverd tot o.a. een versmarkt en bij de meest noordelijke W op het kaartje is een groot winkelcentrum waar alles te krijgen is.

 

We zijn zo blij met onze eigen vervoersmogelijkheid, de vouwfietsen, een Strida en een traditionele (heel klein opvouwbaar). Makkelijk bij het verkennen van de stad en het doen van boodschappen. Bovendien kunnen we daardoor makkelijk even buiten het centrum kijken hoe het echt is in Polen. Wat opvalt is dat het hier heel veilig lijkt op straat (jonge vrouwen wandelen s’ nachts alleen op straat), ook in buitenwijken die wat grauw ogen, we zien weinig politie, vrijwel geen zwervers of bedelaars en geen ongure types.

De 3 steden Gdanks, Gdynia en Sopot vormen een geheel, een soort randstad zegmaar. Chique winkels met kleding of betere uitgaangsgelegenheden (Jazz) vindt je dan ook alleen in de badplaats Sopot en niet in Gdansk. Een bezoek met het openbaar vervoer is aan te raden, Sopot schijnt een badplaats met bijzondere allure te zijn.

Advertentie

Eén reactie to “De stad Gdansk”

  1. siety somers Says:

    Gdanks lijkt me een mooie stad met die gevels.
    Wil ik ook nog eens heen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: