Vanuit Wladyslowowo naar Gdansk

by

Vanuit Leba vertrekken we naar Gdansk. Omdat de afstand wat groot is voor één dagtocht, 82 nm, doen we onderweg ook de haven van Wladyslowowo aan. Een redelijk grote vissershaven aan het begin van het schiereiland Hel, beperkte aanlegvoorzieningen voor een gering aantal jachten.

We komen s’ nachts aan. De kermis is nog in volle gang en het strand dreunt van de housemuziek uit de plaatselijke stranddiscotheek.

Vanuit Wladyslowowo vertrekken we naar Gdansk. In de ‘danziger bucht’ zijn een aantal verkeersscheidingsstelsels, een route naar de oude stad Gdansk, een route naar Gdynia en een route naar de nieuwe haven van Gdansk. In de bocht liggen een aantal ankergebieden. Daar liggen grote schepen voor anker, daardoor lijkt het druk, maar dat valt mee. In de periode waarin wij passeren (4 uur) passeren 3 grote zeeschepen.

 

Het binnenlopen van Gdansk is indrukwekkend, vanaf de zee naar de jachthaven is het ongeveer 5 nm, langs indrukwekkende haven installaties.

 

De jachthaven van Gdansk is midden in het centrum van de stad, schuin tegenover de Krantor (toren met de eerste kraan, door gevangen aangedreven wiel kon tot 2 ton tillen), een deel van het omliggende gebied is nog niet ontwikkeld.

De haven zelf heeft voorzieningen in containers, de dienstverlening is redelijk, er loopt veel personeel rond dat onduidelijke dingen doet, soms lang wachten, de haven is niet groot. Wij hebben ervoor gezorgd dat we voor 16.00 zouden aankomen, dan ben je zeker van een plek.

Om te kunnen douchen moet iemand de deur voor je open doen, erg omslachtig. De haven claimt 24/7 te zijn, maar de nachtwakers denken daar anders over (onwillig, kunnen spontaan sleutels douches niet vinden), douchen kun je daarom het beste doen tijdens openingstijden van het kantoor, van 8.00 tot 8.00. Ze vinden het zelf allemaal geweldig. Wij vinden Gdansk mooi, maar de haven behelpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: