De Duitse bocht, berucht en niet voor niets…

by

Seewetter Nord-, Ostsee

Seewetterbericht für Nord- und Ostsee

herausgegeben vom Deutschen Wetterdienst, Seewetterdienst Hamburg

am 28.08.2010, 18.21 UTC.

Wetterlage:

Tief 995 Russland, abschwächend, ostziehend. Trog 1005 Estland, später abschwächend. Tief 1006 Haltenbank, auffüllend. Tief 1004 Skagerrak, langsam südziehend. Neues Tief nachts 1008 Pentlands, vertiefend, südsüdostziehend. Hoch 1027 auf 52 Nord 15 West, langsam nordostwandernd. Keil 1020 Zentralfrankreich, später abschwächend. Weiterer Keil 1020 südöstlich Kap Farvel, wenig ändernd. Sturmtief 988 auf 45 Nord, 32 West, etwas abschwächend, langsam ostziehend.

In den nächsten 12 Stunden ist in folgenden Vorhersagegebieten mit Starkwind oder Sturm zu rechnen:

Südwestliche Nordsee

Ijsselmeer

Fischer

Dogger

Forties

Viking

Utsira

Skagerrak

Kattegat

Belte und Sund

Rigaischer Meerbusen

Engl. Kanal Ostteil

Vorhersagen bis Sonntagmittag:

Deutsche Bucht:

Nordwest bis West 4 bis 5, vorübergehend etwas zunehmend,

Schauer- und Gewitterböen, See 1 bis 2 Meter.

 De terugtocht door de Duitse Bocht is berucht bij veel Nederlandse zeilers die naar de Oostzee zijn geweest. De havens van Brünsbuttel en Cuxhaven liggen soms wekenlang vol met wachtende Nederlanders. Zuidwesten winden komen vaak voor in dit gebied, daarmee kun je eenvoudig naar het Oosten reizen. Wij hadden voortdurend Oost tegen op de heenreis en op de terugreis Westelijk- tot Zuidelijk (kunnen heel goed hoog aan de wind inmiddels). Terugkeren is dan niet zo makkelijk. Op de Oostzee zelf zijn altijd wel keuzemogelijkheden, waardoor stukken van een tocht bezeild mogelijk zijn. Het stuk door de Duitse Bocht heeft weinig keuzemogelijkheden. Je kunt of door het NOK, of deels door het NOK en dan via de Eider naar buiten of hoger door Denemarken (Limfjord).

In de Duitse Bocht kun je kiezen voor de oversteek naar Helgoland (vaak gekozen bij heersende Zuidwesten wind, je kunt dan bezeild naar het eiland en bezeild naar Nederland) of direct naar een van de Duitse Waddeneilanden. Vaak wordt voor Norderney gekozen.

Op basis van het weerbericht kozen we niet voor een tussenstop op Helgoland (jammer, kun je lekker onbeperkt krab eten), maar gaan we op weg naar Norderney. Tot aan de Elbe monding gaat het goed, dan valt op dat de wind veel Zuidelijker is (ZW) dan de voorspelde W tot NW. Het is bovendien geen 4 á 5 Bf (zonder wind waarschuwing buien), maar meer. Dan komt het weerbericht van 7.45 (we zijn om 6.00 vertrokken), windwaarschuwing Duitse Bocht, Bf 7 tot 8, onweer, uit W tot NW richtingen, later NO. Op de Zuidwestelijke Noordzee (tussen Engeland en Nederland) buien met een ‘orkaanachtig karakter’…

Omdat de wind naar het noorden gaat draaien is koers wijzigen naar Helgoland geen optie, niet bezeild, terug tegen de stroming van de Elbe in (tot 4 knopen), kan ook niet. We besluiten door te varen en bij het eerste de beste Waddeneiland, Wangerooge, te stoppen. Daar komen valt niet mee. Ondanks de weersvoorspelling die het voortdurend heeft over winden uit het westelijke- tot noordwestelijke richtingen is de wind ZZW tot ZW. Onze reisdoelen zijn niet bezeild en we moeten dus kruisen. Hoog aan de wind, 6 Bf, dubbel gereefd grootzeil, genua voor 50% weggedraaid en de motor maar bij, omdat in de vlagen de boot oploeft en stilvalt, we willen wel graag wat gang houden, ook in verband met bestuurbaarheid. We maken lange slagen, naar de Alte Weser, terug naar de verkeersroutes, dan weer naar de kust, enzovoort. De golven zijn hier en daar meters hoog, de boot gaat er verrassend gemakkelijk doorheen. Wel komt er veel water over. We wennen aan de gierende en vlagerige wind, het heeft ook wel wat….

Wat ons echt helemaal afmat en wat het allemaal toch wel heel zwaar maakt is het feit dat de route niet bezeild is en dat we moeten kruisen. We wennen er aan. We besluiten om vast te houden aan het oorspronkelijke reisdoel Norderney, het ‘Badehaus’ lonkt… Ook al omdat de wind iets meer naar W is gedraaid waardoor we vanaf de Jade tot in een rechte lijn naar de uiterton van Norderney kunnen varen en voor het donker wordt de haven in kunnen lopen. Denken we…

Helaas, als we boven de kust van Langeoog zitten draait de wind opnieuw terug naar ZW en moeten we verder kruisen, met als gevolg dat de ETA oploopt van 20.45 naar 21.30, naar 23.15 naar 00.00…..

De vaargeul is betond en verlicht, als je het midden aanhoudt tussen de verlichte tonnen zou je gaan onverlichte tonnen of zandbanken moeten tegenkomen, volgens de theorie en de kaart. Als we bij de uiterton komen gaat het iets minder hard waaien en stopt het met regenen en het zicht verbeterd. We durven de tocht door het Dovetief daarom wel aan. Alles gaat goed, maar de theorie met de tonnen gaat niet helemaal op, we schrikken ons kapot van een groene ton die we bijna raken. Het voelt als russische roulette, varen in het donker tussen niet verlichte tonnen…..

Gelukkig kennen we de routes hier, want ook de haven zelf is nauwelijks nautisch verlicht. Ken je de haven niet dan misschien maar niet doen, in het donker aankomen.

We vertrekken niet over het algemeen als er een windwaarschuwing wordt uitgegeven. De Elbe monding verlaten en een Waddeneiland aanlopen met NW wind is lastig, in die zin valt ZW/W wind nog mee. Onze conclusie, voor ons met onze boot, met deze wind valt best te varen, als het maar bezeild is, maar dat was het niet, al met al een hele zware tocht. De kortste route tussen Cuxhaven en Norderney is ongeveer 60 nm, gepland ongeveer 12 uur varen. Wij leggen 85 nm af in 18 uur. Moe maar blij dat het volbracht is leggen we aan, we verheugen ons op de sauna, de zoutwaterbaden, de lounge en de luxe van Badehaus Norderney…

Advertentie

4 Reacties to “De Duitse bocht, berucht en niet voor niets…”

 1. sophia Says:

  Nou zeg jullie moeten wel veel doorstaan, en gelukkig loopt het goed af, en dan is er tijd voor ontspanning, die jullie van harte gegund is! En hoe zit het met het gevoel genoeg golven gezien of…
  Nu dus weer een stukje dichterbij en dat voelt ook goed. No noch it lêste stikje, gute fahrt nicht! liefs van hier.

 2. siety somers Says:

  Hallo, het wordt het a.s weekend mooi weer wat zeg je daar van en
  wel 22c. dat is een goed bericht voor de bbq.
  Wij verheugen ons er op jullie weer te zien!
  Maar.. wij staan s’nachts niet met zakdoeken te zwaaien om jullie te
  verwelkomen dat doen we later.
  Liefs van Anton en Siety

 3. siety somers Says:

  Vandaag op 1 september 2010 omstreeks 4uur zijn jullie,
  Simon en Chantal, weer thuis gekomen in de haven van Lauwersoog.

  Wij waren erbij: Anton, Noëlle, Melchior nog een Anton en Siety.
  Iedereen was blij elkaar weer te zien. Ze waren wel vermoeid maar na
  een weekje rust willen ze wel weer weg!!!
  Tot later Siety

 4. frans Says:

  welkom thuis! wij gaan de bbq niet redden ben ik bang maar zal snel langskomen om alle verhalen aan te horen die jullie dan moe zijn te vertellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: