Na de storm

by

We zien op de Gribfiles dat in de nacht van woensdag op donderdag de wind afneemt, naar ongeveer 4 Bf, maximaal 15 kn. We denken daarom vroeg te kunnen gaan vertrekken.

Hoe lang zet deze golfslag nog door nadat de wind is afgenomen, kunnen we de haven ook echt uit morgenochtend, dat is de vraag op de woensdagavond…

Mon, bij vertrek in vroege ochtend

Op donderdagmorgen om 5.30 blijkt dat de wind inderdaad is gaan liggen en dat de zee nog wat woelig is, maar de echte golven zijn verdwenen. Omdat de Oostzee geen getijden kent is het golfbeeld hier vaak veel rustiger, bovendien is de strijklengte waarin golven zich kunnen opbouwen hier onder Denemarken vrij kort, de hoogte valt dus mee. Nu blijkt ze rond de 0.5 m te zijn, terwijl tot 1.5 m is voorspeld.

Overigens zien we op de golfhoogte voorspellingen van de DWD dat de golfhoogte onder de kust van Kaliningrad en Litouwen is opgelopen tot 6 meter, in die richting is de strijklengte wel lang. Goed dat we daar nu niet zitten en we onze tocht rond de Oostzee gepland hebben tegen de richting van de klok in.

De route naar Kiel loopt via Gedser, de uiterste zuidpunt van Denemarken, tot daar in ieder geval bezeild is de voorspelling. Misschien dat we daarna nog door kunnen naar het Duitse eiland Fehmarn. Het wordt dan wel een lange tocht van 65 nm. We besluiten dat we gaan proberen om Orth op Fehmarn te bereiken en vertrekken om 6.30.

Al snel na vertrek blijkt er minder wind te staan dan verwacht, de route is bezeild, maar de motor staat ook aan, om het tempo er in te houden. Als we bij Gedser komen is het inmiddels mooi zonnig weer zonder wind. We motoren dus door naar Orth.

Als we Fehmarn naderen is het nog redelijk vroeg, 17.30, het is vrijwel windstil, zo nu en dan zonnig, er wordt een NO wind voorspeld. We besluiten om door te varen naar Holtenau, de sluis bij het Noord- Oostzee Kanaal (NOK). Het weer is goed, we halen de extra rustdag in en maken wat ruimte in de agenda voor verwaaide dagen die misschien nog volgen als we vanuit Brünsbuttel via Cuxhaven door de Duitse Bocht naar Norderney willen.

nacht na de storm, vlak als een spiegel

Tussen Fehmarn en Holtenau passeren we het schietgebied Hohenwachter (Putlos). Volgens DP07 zou er tot 20.00 een oefening zijn en daarna van 22.00 tot 0.300. We roepen op, op kanaal 11, maar krijgen geen respons en varen daarom door in de veronderstelling dat de dagoefening klaar is en we voor de nachtoefening het gebied door zijn. Als ze wel gaan schieten komt er vast een patrouilleboot…

Na een voorspoedige tocht (de beloofde wind blijft uit) arriveren we om 00.30 te Holtenau, na een tocht van 105 nm, ongeveer 200 km. De volgende dag vertrekken we vroeg naar Cuxhaven. Melchior, we doen ons best om op tijd te komen hoor!

Advertentie

3 Reacties to “Na de storm”

 1. siety somers Says:

  Nou, het valt me mee, dat jullie inmiddels bij Kiel zijn. We wensen jullie veel sterkt met het weer voor de laatste etappes. Het is hier nog steeds erg wispelturig, maar het stormt niet meer. Anton.

 2. siety somers Says:

  Mooie gladde zee en kleuren zeg.
  Gelukkig dat jullie nu in wat rustiger vaarwater zijn gekomen en niet
  meer in de buurt van Litouwen zitten, 6 meter is hoog.
  Liefs Siety

 3. sophia Says:

  Ik denk dat Nöelle en Melchior ook aan het aftellen zijn begonnen. Mooie zonsopgang hoor. Hier héél veel regen en wind… doeg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: