Megajachten (powerboat, heli en zeiljacht op dek) en meer…

by

Gisteren vanaf Riga naar Weeze (ex luchtmachtbasis nabij Düsseldorf) gevlogen, vanaf daar met gehuurde auto naar Zuidhorn gereden, kinderen opgehaald bij moeder, thuis geslapen, vandaag naar Bremen gereden en vanaf daar weer naar Riga gevlogen om samen de vakantie van de kinderen te vieren.

Gedoe op het vliegveld van Riga bij vertrek, honderden mensen in een lange rij, ik ben 1.25 uur vantevoren, maar kennelijk niet genoeg. Als ik aan de beurt ben (voor controle in vluchtige oogopslag, daarvoor sta je dus in de rij bij Ryanair) wordt me meegedeeld dat ik te laat aan de beurt ben en niet mee mag. Er schijnt iemand langs de rij (zonder bordje, onverstaanbaar) gelopen te zijn om passagiers voor mijn vlucht te roepen om naar voren te komen. Na stampij maken over zielige kindjes die alleen op vliegveld staan mag ik door, dring door rijen heen en spring over hekjes, ben ik alsnog mooi op tijd door de gate. Verder loopt alles soepel, vertrek vanaf Bremen loopt wel lekker, veel tijd over. In Riga een mooie moderne luchthaven met tussen controle en gate veel hypermoderne winkels, in Bremen een apart deel van het vliegveld voor Ryanair, daar is bijna niks. Vertrekken met Ryanair, dan tussen de 1.5 en 2 uur vantevoren aanwezig zijn, bah….

Riga is een mooie wereldstad, het heeft de charme van bijvoorbeeld Amsterdam of Parijs, het heeft er ook wel wat van soms. Ze hebben hier hun eigen Eiffeltoren en hun eigen vrijheidsbeeld, veel andere Europese invloeden uit verschillende bouwperioden. De stad zelf bruist, er gebeurd hier wat. De tegenstellingen tussen het moderne Letland en het oude Rusland zijn groot, een behoorlijk deel van de bevolking voelt zich bovendien meer Rus dan Let. De tegenstellingen zijn zichtbaar en merkbaar en dat is eigenlijk wel charmant. Alles is hier nog niet kapot gereguleerd, er mag veel. Ze rijden hier Zuideuropees, te hard, roekeloos en met veel bravour. Politie, douane en dergelijke zijn wij in de Baltische staten nog niet tegengekomen of zeer voorkomelijk. Niemand wil onze papieren zien. Laat maar thuis die bemanningslijsten. Of zoals een havenmeester treffend zegt, “I am harbourmaster, not police”. In een park zien we elektrische auto’s voor kinderen. Melchior mag ook. Levensgevaarlijk, het gaat hard, de kids rijden elkaar aan en overige wandelaars kunnen vaak net opzij springen, heel fijn dat dit kan, maar na 5 rondjes vinden we het genoeg, Melchior mag zijn 10 minuten om veiligheidsredenen niet volmaken en moet het er mee doen.

In Riga hebben ze een fantastisch openbaar vervoer systeem. Trams, trolleybussen en bussen. Maar heel complex. Je kunt op internet geavanceerd opzoeken hoe je van A naar B komt, maar wij snappen het niet op de Iphone. Overzichtskaartjes op papier hebben ze niet. Als je vantevoren weet waar je heen wilt en via internet de planning doet werkt het prima, locals kennen natuurlijk alle lijnen en bestemmingen. We besluiten daarom om toch een aanvullende fiets te huren waarbij Melchior bij mij achterop kan en Chantal en Noëlle op de vouwfietsen kunnen. Voor Melchior vinden we het hier te gevaarlijk op de fiets. Fietsen gaat hier verder super, het is de snelste manier om veel te zien en overal te komen in deze stad.

Naast onze jachthaven, een oude havenkom, al sinds vele jaren in gebruik als jachthaven, ligt de passagiersterminal (cruiseschepen, veerboten) van Riga. Er liggen ook veel megajachten. In de badplaats bij Riga, Jurmala, is deze week een soort popfestival dat waanzinnig populair is bij Russen. Die komen met grote aantallen, de prijzen worden verdubbeld (in Jurmala) en het is een week lang een spectakel met veel live muziek. Jurmala ligt op 27 km afstand van Riga aan de kust, we gaan er later deze week naar toe.

Sommige megajachten zijn echt mega (Le Grand Bleu), eigendom van Roman Abramovich, 370 voet (114 m) lang, met helicopter, powerboat, zeiljacht (42 voet?), ribs en veel andere features. Inmiddels weggegeven aan een vriendje, Eugene Shivdler. We hebben ze ook zien winkelen, dergelijke types, man met poedel en drie apen, afgeladen met dozen, compleet met strik, over clichés gesproken…

12 Reacties to “Megajachten (powerboat, heli en zeiljacht op dek) en meer…”

 1. siety somers Says:

  Ja geweldig zo’n bootje, deze is wel geschikt om in Monaco te liggen.
  Wij hebben ze daar ook gezien! Maar zonder helicopter.

  Ben je even met je eigen zodiac langs zij gegaan.

 2. siety somers Says:

  Tjonge jonge zoals je Melchior ziet rijden wel gevaarlijk hoor.
  Je ziet hem trouwens genieten!

  Veel plezier samen. groetjes…

 3. nonkie! Says:

  Ach ja, ik heb vandaag de Petit Blanc in de kubaarder vaart geprobeerd! (Zelfs roéien wil hier niet door alle visseplantjes en blabber!) Ieder zn bootje zullen we maar zeggen!! Veel plezier, groetjes aan N & M

 4. Marieke Says:

  hahaha wat een boot, hoe verzinnen ze het .

  Leuk dat de kinderen er zijn. Dat was best een onderneming om ze even op te halen 🙂
  En die elektrische auto’s zijn inderdaad heel erg leuk, en heel erg gevaarlijk

  groetjes en nog veel plezier met zijn allen
  Marieke

 5. Ingeborg Says:

  Hoi Simon en Chantal, wat maken jullie er een werk van, erg leuk!

  Wij lezen met heel veel plezier met jullie mee.

  Leuke filmpjes ook. Paul en ik hebben even gedacht aan de aanschaf van een dergelijke boot, maar Paul wil niet met een poedel en 3 apen uit winkelen……

  Groetjes aan de kinderen en nog heel veel plezier!

 6. siety somers Says:

  Hallo Simon,
  Dat met die boot met die helikopter er op. Weet je zeker, dat die niet van de KUSTWACHT is? Ze zijn daar tegenwoordig aardig welvarend in de Baltische landen!
  Mannetjes met kiijkers? Geheime dienst!
  Groetjes, Anton.

 7. 2010 in review Wordpress « Rondje Oostzee met de Calenture! Says:

  […] The busiest day of the year was July 31st with 185 views. The most popular post that day was Megajachten (powerboat, heli en zeiljacht op dek) en meer…. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: