Kieler kanaal, Brünsbuttel – Holtenau

by

Indrukwekkend, de scheepvaart in dit kanaal, maar zelfs heel dicht passeren geen probleem. Het water daalt wel een meter als een groot containerschip passeert, toch merken we er weinig van, in ieder geval niet bij tegenliggers.

 Het Kieler Kanaal kent een eigen systeem met stoplichten, vooral bedoeld voor de grote scheepvaart. Die is ingedeeld in verschillende klassen, die afzonderlijk instructies krijgen bij het passeren van elkaar. Is voor ons niet van toepassing, zie ook de legenda bij de kaart.

 

Bij de ingang van Brünsbuttel geeft één wit licht aan dat de pleziervaart naar binnen mag.

 In de sluis van Brünsbuttel liggen hele lage drijvende steigers, stootwillen op de waterlijn plaatsen dus. Het schutten verloopt onmerkbaar.

Er zijn maar heel erg weinig overnachtingsmogelijkheden langs het kanaal. Brünsbuttel, Oldenbüttel en Rendsburg. Onderweg ook nog ergens een afmeermogelijkheid aan palen, zonder dat je aan wal kan.

 

In Oldenbüttel mag aan weerskanten voor de sluis naar de Eider afgemeerd worden. Er is plaats voor ongeveer 30 schepen en het is vol aan het einde van de dag.

Bij Rendsburg passeren we de veerpont die onder een hoge brug hangt, heel speciaal. Hier tanken we in de meest achterin gelegen jachthaven.

 

Bij de sluis van Holtenau moeten we even wachten totdat er een behoorlijk aantal plezierschepen is dat geschut moet worden. Ook vrij kleine motorbootjes, type geschikt voor de friese meren, die bevaren dus ook gewoon het NOK.

 

Na de sluis de oude vuurtoren van Holtenau en de Oostzee!

Advertentie

Eén reactie to “Kieler kanaal, Brünsbuttel – Holtenau”

  1. Naar de Oostzee? Elbestroming en Noord Oostzeekanaal! | Rondje Oostzee met de Calenture! Says:

    […] Eerder bericht over passeren NOK op on blog? NOK […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: