Sønderborg, Denemarken & Duitsland

by

Sønderborg is de eerste Deense stad die we aandoen op deze trip. De jachthaven is mooi verzorgd, er is een stalletje met verse groente verzorgd door een lokale boer (gebruikelijk in Denemarken, vaak langs de kant van de weg, betalen door centjes in potje te doen), je kunt er fietsen huren, er is een behoorlijke watersportwinkel en er is een snackbar bij de haven.

snackbar sonderborg

fotos sonderborg 2marine shop sonderborg

Sonderborg zelf is wel een aardige stad, in de hoofdstraat veel diverse winkels, in het winkelcentrum een in zijstraat nog circa 50 winkels, voornamelijk kleding en een grote supermarkt. Sønderborg is in de loop van de tijd vaak lijdend voorwerp geweest in allerlei oorlogen tussen Duitsland en Denemarken. Loopgraven, vestingwerken en kasteel getuigen daarvan.

De Denen houden deze herinnering graag levend. Er is een museum aan gewijd waarin men het soldaten leven en de oorlog voor kinderen aansprekend maakt, wij hadden er niet zo’n zin in. We zijn gaan fietsen door het bos ten oosten van Sønderborg, naar Høruphav. Vlak na de haven zien we net als op veel plaatsen in Denemarken openbare fitnessapparatuur.

chantal sonderborg kliff fotos sonderborg 3Strand Sonderborg

Dat plaatsje is niet zo boeiend (wel mooie jachthaven), de fietstocht er naar toe is leuk. Høruphav is het begin van een wandelpad langs de hele Flensburger Fjord, de “Gendarmstien”, waar tussen WOI en WOII wacht wordt gelopen. Een heel mooi pad, echt de moeite waard om een stuk te wandelen- of fietsen.

wachthuis pad Gendarme Horup Hav

In het bos picknick plaatsen en schuilhutten waar ook een vuur gestookt mag worden of een BBQ gebruikt kan worden.

Net als op de jachthaven overigens, hier zijn ook meerdere BBQ plaatsen met picknick tafels. Het schijnt in Denemarken verplicht te zijn voor jachthavens om BBQ voorzieningen te bieden. Soms wordt dat groots aangepakt compleet met overkapping.

Omdat het hard waait blijven we een dag langer. Door de wind zakt het water met minstens een meter meer dan normaal. Grappig om te zien hoe men daar hier niet helemaal op berekend is, een bootje blijft hangen.

haven sond jachthaven sonderborg

De haven is overvol. Dat is ook vanwege de Ringridersfesten, een festival waarbij ringsteken centraal staat. Beroemd in heel Denemarken. We nemen genoegen met een korte demonstratie, zien af van bezoek aan kasteel en festival en vertrekken, met Bf 6 op de kop motorsailen in de Als Fjord en voor de wind in de Kleine Belt. We spuiten naar de overkant! Morgen windstil, daar hebben we geen zin in, dus zodra de 7/8 uit de wind is, gaan!

Sonderborg Stadhaven Sonderborg brug

De brug over de Als Fjord bij Sønderborg is met gebruiksaanwijzing. Je zou op de brug moeten zien wanneer ze weer bediend wordt, maar dat geeft men pas aan na geluidssignaal lang kort. Aan de rode lichtsignalen(!) kun je vervolgens zien of de brug wordt klaargemaakt (knipperen) of je mag doorvaren (vast). Drie rode lichten in de richting van de Fjord, twee in de richting naar de Flensburger Fjord en vijf lichten als iedereen mag varen. Dichtbij de brug gaan liggen wachten, anders gooien ze je de brug voor de neus dicht!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: