Lyø; klein maar fijn, terecht beroemd!

by

Lyø is een prachtig klein eiland onder de kust van Fünen in de ‘Deense Zuidzee’. Een gebied bestaande uit veel kleine eilanden afgewisseld met diepe zeegaten en vaargeulen door ondiepe gebieden. Lyø is een heel populair eiland, wij komen er aan met Bf 6 in de rug vanuit Sønderborg, de haven is dan half leeg, kennelijk ook met de wind in de rug vertrokken naar het Oosten.

Lyo Jachthaven    Zonsondergang Lyø Havn

De volgende morgen is het mooi weer, de haven loopt onmiddelijk vol en vanaf 15:00 is er geen plek meer te vinden, ongeveer 15 schepen gaan voor anker in de baai, de rest vaart door. Net als overal in Denemarken heeft ook deze haven prima gratis Wifi (beetje in de buurt van de huisje op het havenhoofd).

cafe lyo

Het eiland is vrij klein, een dorp met een supermarkt, twee cafes en een restaurant. Geen bank, maar je schijnt extra te kunnen pinnen bij de supermarkt, digitaal betalen kan ook bij de havenmeester, die uiteindelijk ook de uitbater van de winkel blijkt te zijn….Op Lyø staan veel mooie vakwerkhuizen.

boerderij lyo straat lyo

Bij de haven vindt je een brochure met kaart. Er is een mooie route uitgezet van circa 8 km over het eiland waarmee je het hele eiland rondgaat.

Het is een heuvelig eiland waardoor je vanaf de Zuid-West punt een prachtig uitzicht hebt op de Kleine Belt, Als, Avernakø en Ærø. Vanuit het eiland zijn goede veerverbindingen met Avernakø en Faaborg.

Veerboot naar Faaborg

Veerboot naar Faaborg

Op het eiland zijn diverse mooi bewaard gebleven hunnebedden te vinden. Hebben we thuis ook, toch gaan we even kijken. Als er geklopt wordt op de grote steen klinkt dit hunnebed als een klok.

Hunnebed

Hunnebed

Zoals in Denemarken gebruikelijk is de jachthaven voorzien van prachtige BBQ plekken en een gemeenschapsruimte met keuken. S’ avonds is het er goed bezet. Ook elders op het eiland veel bankjes en primitieve overnachtingshutten met vuurplaats, waar je met tentje of slaapzak kunt verblijven.

schuilhut

Schuilplaats met vuurplek

bbq lyo

BBQ voorzieningen bij jachthaven Lyo

Wij genieten van de fietstocht, het uitzicht en de picknick op het uiterste puntje van het eiland. Lyø is terecht één van de hotspots in dit gebied!

Advertentie

Eén reactie to “Lyø; klein maar fijn, terecht beroemd!”

  1. Siety Somers somers Says:

    Mooie foto’s! In de buurt van Fünen daar was ik een paar jaar geleden ook nog. Prachtige natuur
    en rustig. Geniet er van!

    Siety Somers

    Verstuurd vanaf mijn iPad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: