Door de Duitse Bocht revisited

by

Toch altijd spannend, in één keer van Lauwersoog naar Cuxhaven door de Duitse Bocht. Het is een lange vbroodje worst op zeeermoeiende tocht waarin altijd onverwachte dingen gebeuren.

De planning zegt vertrekken met het wisselen van het tij bij Lauwersoog, zodat we niet al te veel last hebben van de opkomende Ebstroom. Die hebben we dan later weer tegen, maar op de tocht van 120 nm, met kruissnelheid 5 kn, duurt de reis circa 24 uur. Zowel de Eb- als de Vloedstroom komen twee keer voorbij.

De voorspelde wind is Oost Zuidoost. Wij kunnen heel hoog aan de wind varen, bij circa 35 graden hebben we de boel nog goed bezeild. De wind komt helaas iets Oostelijker uit, waardoor we vaak nog iets hoger moeten varen, dus wordt het motorsailen. De hele tocht vanaf het Westgat tot en met Cuxhaven.

Bij vertrek is de dieseltank van 35 liter bijna vol, ca 5 uur op gevaren. Toch moeten we vanwege het motoren op volle zee tanken uit de reserve tank (20 liter), daar hebben we een handig systeem voor (zie Rondje Oostzee), dus dat gaat prima.

Vele uren later, vlak voor Cuxhaven gaat de motor langzamer, hij houdt in, we gooien nog een restje uit de reservetank in de hoofdtank en we gaan weer. Over de hele tocht heeft de motor gedraaid, omdat we vrij hard gevaren hebben, het laatste stuk, is er 55 liter doorheen gegaan! Dat klopt dan ook wel weer met circa 31 uur varen op die 55 liter, 1,75 liter per uur.

sluis holtenau juli 2015 2

Plaatje in sluis Holtenau

Omdat we hebben moeten motorsailen is niet onze normale zeilsnelheid gehaald en zijn we twee uur te laat bij de Elbe monding, daardoor hebben we de stroom vol tegen. Op bepaalde momenten is deze stroming echt 5.5 knoop, als je 6.7 knopen op je log hebt staan, dan blijft er niet veel over. De oplossing is om buiten de vaargeul over de randen van de platen te gaan varen (diepgang tussen 5 en 10 meter), daardoor loopt de SOG (Speed over ground) weer op van 1.2 naar 3.5 tot 4.0 knopen. Ons leerpunt voor de volgende keer, toch maar meer slack plannen bij de aankomst op de Elbe, met lage snelheid stroomopwaarts knokken in niet leuk!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: