Aanleggen buitenhaven Lauwersoog

by

We zijn heel erg blij met de aanlegmogelijkheid voor de pleziervaart in de buitenhaven van Lauwersoog. Goede voorzieningen, modern, schoon en normale prijzen. Het kan erg druk zijn bij de sluis, soms kom je laat aan als je vanuit Cuxhaven, Brünsbuttel, Norderney of Helgoland terugkomt uit de Oostzee. Het is fijn dat je dan terecht kunt in een jachthaven en niet langszij hoeft bij een visserman die een paar uur later vertrekt…

Vorig jaar in Mei is deze haven geopend, zie ons blog daarover en het artikel. Het is vlak bij onze thuishaven, Dokkumer Nieuwe Zijlen, dus we voelen ons verbonden. We zijn erg blij met deze faciliteit.

Maar er is ook een probleem. Het is een getijdehaven, het verval is 2.7 meter. Een gewone haven met boxen gaat daarom niet. De achtermeerpalen die je daarbij nodig zou hebben zijn bij Eb te hoog om er een lijn overheen te gooien. Daarom heeft men in Lauwersoog drijvende steigers gecombineerd met palen waarop een glijstang is gemonteerd. Aan deze glijstang zit een ring. Het is de bedoeling om de meerlijnen vanaf de achterbolder op deze ringen te zetten.

Zie het filmpje voor een overzicht van de haven.

De meerlijn moet op de ring, anders gaat de lijn niet goed op en neer met Eb en Vloed. De lijn blijft dan vastzitten met als gevolg dat het schip niet met de wisseling van de waterstand kan meebewegen, maar blijft hangen.

Wat is nu het probleem? Nou wij hebben nog nooit iemand probleemloos zien aanleggen. Als je met vier mensen bent lukt het nog wel, langs de paal varen, lijn op de ring brengen, boot stoppen, boot achterwaarts naar andere ring varen, meerlijn op tweede ring brengen, dan naar voren varen en voor normaal aanleggen op de drijvende steiger. Bij volledige windstilte geen probleem, maar het waait hier altijd! Hoe moet je dit doen als je met 2 mensen aan boord bent? Wij weten het niet en zien alle schepen die het proberen dwars in de box eindigen. Hier en daar worden boxen van elkaar gescheiden door lijnen met drijvers, een gevaar voor de schroef.

Zo moet je uiteindelijk liggen, zie foto.

Veel schepen hebben er na een paar pogingen genoeg van en leggen het schip dwars in de box aan de drijvende steiger. Wij zagen afgelopen dinsdagavond een Fransman met 39 voet jacht binnen komen, 3 man aan boord, na wat pogingen gaf men het op en koos men ligplaats dwars in de boxen achter de meerpalen. Helaas inmiddels moe en gefrusteerd, slordige schipper, bij het voorbijvaren van de meerpaal raakten de wieken van de windmolen de glijstang, 3 wieken kwijt. Bij het passeren van de volgende paal werd de zonnecollector geraakt en vernield. De schipper wijkt uit en stuurt scherp naar de steiger en raakt daar de afzetting rond de palen waaraan de steiger hangt, gevolg groot gat in de romp. Natuurlijk eigen schuld schipper….

Wij weten niet hoe je hier fatsoenlijk moet aanleggen als de bemanning bestaat uit twee personen en er wat wind staat zoals hier vaak het geval is. Iemand tips? Reageer!

Tags: , , , ,

3 Reacties to “Aanleggen buitenhaven Lauwersoog”

 1. herman Says:

  Stel je vraag eens op zeilersforum.nl. Ik voorspel een heleboek reacties en tips.

  Succes,

  Herman

 2. gerlof Says:

  je gaat voorop met de lijn van achter staan, maakt een grote lus en gooit ‘m over de bovenwindse paal als je de box binnenvaart en geeft deze door aan de roerganger. Loop vervolgens naar voren en geef de slack door. Vanaf de steiger vier je omgekeerd om de achterlijn om de beugel te krijgen… die viert de roerganger dan om de benedenwindse paal te pakken… maar ik geef toe dat deze boxen echte killers zijn… niet in vergelijking met de duitse zee-jachthavens! Scheveningen is ook wel mooi

 3. Allard Says:

  Inderdaad het is niet geweldig, maar het kan met matige wind. Afgelopen weekend aangelegd; in eerste instantie alleen aanleggen op de landvasten aan loefzijde. De man of vrouw aan de voorzijde af laten stappen (en af laten houden) en laten beleggen op de steiger. Tegelijk de achterlandvast met een lus door de ring van de glijstang halen en eerst met de hand vast houden (om de vaart uit het schip halen). Dan het overige deel van de lus door de ringhalen en beleggen. Naar voren lopen en de voorste landvast van je maat aanpakken en beleggen. Vervolgens de landvasten aan lijzijde.

  Overigens zijn de glijstangen te hoog gemonteerd. Kan dit niet aangepast worden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: