Opening Buitenhaven Lauwersoog!

by

Vandaag staat een zeiltraining op het programma. Collega Ward Boersma scherpt onze zeiltrim vaardigheden nog wat aan. Omdat we de dag goed willen besteden op vrijdagavond naar Lauwersoog gevaren, door de sluis gegaan en aangemeerd in de nieuwe buitenhaven van Lauwersoog, een jachthaven in de zeehaven!

Vandaag daarom gelijk de zee opgegaan via de Zoutkamperlaag en het Westgat, slag gemaakt naar de TE route en via het Plaatgat weer terug.


Dat viel bitter tegen, vanaf de uiterton een warrige zee, Bf 5, onregelmatige golfhoogte, gemiddeld 1.3 m volgens de kustwacht, maar zo nu en dan veel meer. We hebben eerder langdurig gevaren met veel meer golfhoogte, 2 tot 4 m, maar dit was afzien. Uiteindelijk was het vooral zwaar, werden we alle drie zeeziek en kwam van de zeiltrimcursus niet zoveel meer terecht. Die 4700 km wordt wel lang onder zulke omstandigheden… Gelukkig zal dit op de Oostzee minder vaak voorkomen. De rare deining wordt veroorzaakt door een wind tegen stroom situatie. We hebben bij de tochtplanning gekozen voor de hele tijd stroom mee. Vanwege de NO wind betekende dat veel hoog aan de wind met de stroom mee en de wind tegen.

De grootzeilval schoot los en verdween in de mast, de genua scheurde aan een van de zalingen, valstopper genua verkeerd gemonteerd en werkt dus niet, afdekklep motorbediening scheurt, karabijnhaak op genuaschoot slaat vast aan de stag en de harpsluiting waarmee halshoek genua vastzit breekt op de sluiting… goed dat het nu gebeurd en niet straks, fijn de voor lijst met nieuwe klussen. Eindeloos.

Nieuwe buitenhaven Lauwersoog
Vanochtend een drukte van betekenis in de nieuwe jachthaven, een braderie, Shantikoor, demonstraties van Brandweer en Politiediensten en KNRM dag! De haven werd afgesloten met een lint en feestelijk geopend door de Gbr. Luden, een historische reddingsboot. Na het vuurwerk mochten we als eerste officiële jachtgebruiker de haven verlaten.


Een mooie haven met super voorzieningen. Alleen met Noordelijke windrichtingen wel wat lastig met afmeren in de boxen, die liggen dan dwars op de wind, in een lege haven zoals nu valt dat niet mee. Als je aankomt is het even zoeken naar een manier om de haven uit te komen om op het haventerrein een toegangspas t.b.v. alle voorzieningen te halen. Druk op de knop halverwege de brug en het hek gaat open. De voorzieningen zitten in het gebouw onder AID, Politie en Havendienst.

Fijn dat deze zeehaven er is. Een goede uitwijkplek tussen Harlingen en Delfzijl, op relatief korte afstand tot de Noordzee. Heel fijn ook dat laat aankomen of vroeg vertrekken uit Lauwersoog nu zoveel makkelijker kan!

Advertentie

3 Reacties to “Opening Buitenhaven Lauwersoog!”

 1. Piet Hoepman Says:

  Beste Simon,

  Vindt jij het goed dat ik je blog met foto’s over de Lauwersoog haven op in het wtersportnieuws publiceer?

  Groet aan Ward Boersma. Met zijn vader Weitse heb ik vaak strijd geboerd in de ZM’r op het Zuidlaardermeer. Doe ook even van mij de groeten aan Ginie.

  vr. gr. Piet

 2. Aanleggen buitenhaven Lauwersoog « Rondje Oostzee met de Calenture! Says:

  […] jaar in Mei is deze haven geopend, zie ons blog daarover en het artikel. Het is vlak bij onze thuishaven, Dokkumer Nieuwe Zijlen, dus […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: