Utklippan, rots in de branding

by

Vanuit Fährjestaden vertrekken we, toch al een beetje op weg naar huis, in de richting van Bornholm. Daar willen we tenminste een dag rondkijken.

We vertrekken vroeg uit Fährjestaden omdat er later in de middag meer wind komt, tot 14 m/s zegt MSI Sweden, dat is meer dan 28 kn, begin Bf 7, zitten we niet op te wachten dus voor die tijd willen we in de haven zijn. We laten het van het weer afhangen welke haven dat wordt. Onderweg door de Kalmarsund gaat het heel voorspoedig, mooi bezeild. Op de Gribfiles (Grib US) hebben we gezien dat die sterke wind iets meer zuidelijk plaatsvindt en later op de dag. Onderweg blijkt dit te kloppen, we krijgen niet meer dan Bf 6, stoten boven de 20 kn.

Uiteindelijk krijgen we precies op het stuk open zee tussen de Kalmarsund en Utklippan alsnog veel wind en moeten we het eiland hoog aan de wind bezeilen, met windstoten en telkens hogere golven. We zijn blij als we er zijn, kort daarna neemt de wind af….

Utklippan is een raar eiland. Het zijn eigenlijk twee eilanden, met daar tussen enkele dammen en golfbrekers, op het noordelijke eiland is een jachthaven, op het zuidelijke eiland staat de vuurtoren.

Grote zee buiten, veilige haven binnen

Nu automatisch bediend, vroeger woonden hier de vuurtorenwachters en hun gezinnen. Er zijn een vogelwacht, een havenmeester, soms een visser en een soort jeugdherberg.

Vuurtoren en huizen Utklippan

Wat de jeugd op deze klif in zee te zoeken heeft weten we niet, soort Alcatraz, De eilandjes zijn erg klein en liggen 12 nm (20 km) uit de kust…. Dus ontsnappen met de roeiboot is er niet bij met slecht weer.

Roeiboot ligt klaar..

Grappig is dat je van het ene eiland naar het andere kunt met een roeiboot die klaar ligt voor dit doel, bijvoorbeeld om vis te kopen.

De jachthaven werd vroeger door vissers gebruikt als vluchthaven. Men sloot zich dan op in de havenkom met een soort sluisdeur. De bevoorrading en het afleveren van vis gebeurde dan met één groot schip, collectief, alle kleinere, deels open, vissersboten bleven in de haven.

Er zijn weinig voorzieningen, alleen elektriciteit en een WC, geen douche of water… er schijnt een sauna te zijn op het andere eiland, zonder douche, verkoeling in zee.

Toch is het wel een mooie woeste en charmante plek.

Oh ja, als je het zwemvest te hard op de grond smijt, kan ie zichzelf opblazen, ook zonder dat het zegel er af schiet…. Opvallend is dat het vrij lang duurt voordat het vest op spanning is en dat het vest (Compass 275 N) de volgende dag al gedeeltelijk is leeggelopen.

Michelin Mannetje

Advertentie

Eén reactie to “Utklippan, rots in de branding”

  1. siety somers Says:

    Vandaag zondag, hadden we een kleine meeting met fam. in een restaurant aan de Potten bij het Snekermeer. Veel wind, temperatuur goed. Toch vrij snel binnen gaan zitten, bejaarden hè! Jullie moeten de hart. groeten hebben van iedereen en een goede reis toegewenst.

    Grappig dat er zomaar een bootje klaar ligt om naar de overkant te varen. liefs Siety

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: