Öland: Pipi Langkoushuizen, menhirs en standje 69

by
Omdat zeilen best wel een vermoeiende bezigheid is besluiten we om vandaag eens lekker op de fiets eropuit te gaan. Het eiland Öland biedt genoeg bezienswaardigheden. We verruilen onze bootfietsjes voor 1 keer voor een paar solide huurfietsen van Färjestaden, in de wetenschap dat onze eigen stalen rossen de wilde natuur niet altijd kunnen trotseren.

De kaart die we hebben is niet al te duidelijk, toeristische informatie ontbreekt en de fietspaden zijn ook niet zo goed te vinden. Maar, we zetten toch door.

We fietsen door graanvelden langs oude huisjes en Pipi Langkoushuizen.

Pipi Langkoushuis

Oud huisje Öland

De auto van postbode haalt ons steeds weer in. Hij doet dezelfde ronde als wij en even snel! Hij heeft het stuur rechts, dat is makkelijker brievenbussen vullen.

Postbode gemak

Al fietsend over kleine weggetjes komen we na een klim over een grindpad met een helling van 10% bij de snelweg, hier zou onze tocht verder moeten gaan. Het is een drukke weg met veel vrachtverkeer. De vluchtstrook is voor fietsers en deze is slechts 50 cm breed. Daar hebben we niet zo’n zin in, dus we zoeken een alternatief.

Fietspad Öland

Zo zien de fietspaden er hier dus onder andere uit. Na al dat gehobbel hebben we wel zin in nog een beetje natuur. Op zo’n 10 kilometer afstand van Färjestaden ligt Bejershamn een natuurreservaat. Hier kan je via een lange steiger door het riet, vanaf een vogelspotplaats, diverse ganzen en kraanvogels bekijken. Moet je wel een goede kijker bij je hebben..

Naar vogelkijkhut Beiershamn

Vogelreservaat Beiershamn

In dit natuurgebied bevinden zich niet alleen vogels. We hebben 2 reeën gezien, hagedissen en libellen die zich vrolijk op elkaar uitleven!

Hagedis

Libelles in the act...

 Op onze terugreis komen we langs een grafheuvel. Hierop staan een menhir en nog wat andere stenen, genaamd: Karlevisten. Dit is een van de opmerkelijkste grafruïnes van Zweden. Op de steen staat een gedicht geschreven in Dröttkvät. Ode aan kapitein Sibbe. De steen is echter niet afkomstig van Öland maar komt van de andere kant van de Kalmarsund. De ruïne dateert van 1000 na christus. Een groot deel van Öland is cultureel erfgoed, voornamelijk de zuidelijke helft, de Karlevi Steen behoort daar ook toe.

Menhir Karlevisten Öland

Na al dat gefiets hebben we wel trek. We kopen nog een visje in het dorp en rusten dan lekker uit in de kombuis met koffie en een aardbeientaartje. Aarbeien zijn hier de lokale specialiteit. Daarna is het tijd voor een boekje.

Gekwelde Man

‘De gekwelde man’ van Henning Mankel is heel toepasselijk om nu te lezen. Het verhaal speelt zich precies af in de gebieden waarin wij ons bevinden…

Ik zit ondertussen ‘Nachtstorm’ van Johan Theorin te lezen. Zweedse thriller die zich afspeelt op Öland..

(auteur Chantal)

Advertentie

6 Reacties to “Öland: Pipi Langkoushuizen, menhirs en standje 69”

 1. siety somers Says:

  Prachtig, de gekwelde man…. net echt.
  Wederom prachtige plaatjes en komen me erg bekend voor.

  doei!!

 2. nonkie! Says:

  ha! Fietsen is hip! Fietsen is fijn! We hadden vandaag een topdag op de fiets in het prachtige Park de Hoge Veluwe/kröller müller museum.. Och wat is dit een mooi stukje nederland!!! Maxi cosi met Boris & Teun samen in de verlengde bakfiets. Door bos en hei en zo blij als een ei. En ook wij waren zowaar zeeziek de afgelopen week, dachten we. Maar onze tokkie trailer bleek nogal scheef te staan, wat voor zeebenen zorgde! Nu zijn we weer thuis en gaan we de Mercedes repareren (lid geworden van de MB-club, dus we krijgen een hoop goeie instructies die R dan weer met precisie uitvoert!)liefs!

  • chantallaura Says:

   Reizen wij helemaal de oostzee af om allerlei mooie dingen te zien, kunnen we dat dichtbij huis ook! Hoge Veluwe/kröller müller staat ook nog steeds op t lijstje…

   Dus nu lekker met zijn allen sleutelen aan de oude beestjes.. of alleen R?

   zoen

 3. sophia Says:

  Jullie fietsen wat af, leuk hoor mooie plaatjes en het weer lijkt ook goed. Klaas heeft hier vanmorgen koffie gedronken.
  Het weer is hier wisselend, ’s avonds gauw donker, mooie zonsondergangen! In Tzum trekkerspektakel was leuk zei pap. Zijn jullie nog niet uitgekeken op al die golven, al dat water? Maandag weer naar school, niet iedereen heeft natuurlijk zo lang vakantie als jullie! Hebben jullie ook al garnalen gegeten, van die hele dikke? Nou doeg! x mam/Sophia.

  • chantallaura Says:

   En wij maar dubben hoe we Klaas nog konden inplannen.. zit ie gewoon bij jullie aan de koffie!
   Zweden is erg mooi, maar helaas hebben we tijd te weinig om er uitgebreid van te genieten. (moeten we dus nog maar weer eens terug)

   Geen garnalen wel gerookte haring, ook lekker!

   liefs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: