Jachthaven Andrejosta Riga

by

De jachthaven van Riga, Andrejosta (de Osta van Andrej) ligt in een havenbassin waarin vroeger een scheepswerf gevestigd was. Na de val van de muur is de haven geprivatiseerd. De toenmalige beheerders hebben de haven voor weinig overgenomen. De eerste jaren hebben ze er wat van gemaakt, vooral ook om er zelf van te kunnen genieten met vrienden. Er was een beachvolleybalveldje, een zwembad, een cafe en een sauna.

 De steigers zijn wat vervallen, de planken zitten ver uit elkaar en soms zit er ruimte tussen de pontons, uitkijken dus. De vingerlingen zijn bedekt met plaatmateriaal dat glad wordt als het nat is. De sanitaire voorzieningen zijn ondergebracht in oude zeecontainers, erg vervallen en deels niet meer goed schoon te houden, de cafebezoekers gebruiken dezelfde voorzieningen. Eigenlijk kan het zo niet.

 Het havencafe probeert er wat van te maken. Er is regelmatig live muziek, een band op het terras, met het gebruikelijke repertoire. Het lijkt alsof men zich niet richt op toeristen, geen menukaart, er is niet altijd iemand die iets anders spreekt dan Russisch, maar op inwoners van Riga, mogelijk op de etnische Russen. Sommige liedjes gaan over de goede oude Sovjet tijd….. de Russische trots, de heimwee naar vroeger, tenminste dat maken wij er van.

Aan het begin van de haven is een discotheek gevestigd, die rondom het weekend van 23.00 tot de ochtend stampende house produceert, op het hoogtepunt van het feest ondersteund met prachtig vuurwerk. Oordopjes zijn zoals in veel Oostblok jachthavens aan te bevelen.

 De haven ligt prachtig midden in de stad. De diplomatenwijk begint direct achter de haven en het oude stadscentrum ligt vlakbij. Vanuit de haven kun je onder de weg door met je bijboot, om dwars door het park om het hele oude centrum van Riga heen te varen, via de markthallen kun je dan op de Daugava komen om terug te varen naar de haven.

 Het rangeerterrein van de havens heeft een uitloper tot direct naast de haven. Aan de buitenkant van de jachthaven leggen dagelijks grote cruise- en passagiersschepen aan en soms een megajacht, geen saaie omgeving.

Voor de crises was het de bedoeling om de haven geheel te moderniseren, als onderdeel van een compleet ontwikkelingsproject met winkels en appartementen. De crises heeft in Letland fors toegeslagen vinden de Letten, het herstel wordt langzaam zichtbaar, maar de planvorming zal vermoedelijk pas over een jaar of twee weer verder gaan.

De watersport heeft in Letland na de val nog geen start gemaakt. In heel Riga is niet één watersportwinkel te vinden zoals wij dat gewend zijn. De Letten zelf beschikken over weinig boten. De straten gevuld met de duurste auto’s, kennelijk is dat belangrijk voor de status en blijven er geen middelen meer over voor andere dingen, of werkt het leasesysteem dit in de hand en heeft men voor de pleziervaart nog geen financieringsmogelijkheden.

 

De jachthavenmeester, Stanislavs Marn, spreekt goed Engels en is erg behulpzaam. De haven voorziet in allerlei extra services zoals luchthaven transfer, toeristische informatie, reisboekingen en excursies.

De jachthaven heeft een ideale uitgangspositie voor een bezoek aan Riga, we nemen de ongemakken daarom op de koop toe, andere jachthavens met ligplaatsen voor passanten met voorzieningen liggen te ver weg van het centrum.

2 Reacties to “Jachthaven Andrejosta Riga”

  1. Anton en Siety Says:

    Hallo samen, een mooie boot die calenture, eindelijk eens op de foto.

    De kids vermaken zich prima in Sellingen. groetjes Siety

  2. Simon Says:

    Wat leuk, en toch een berichtje vanuit Sellingen, hip hoor!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: