Hiddensee, eiland voor Rügen

by

Over het eiland Hiddensee hadden we al goede dingen gehoord. Onlangs toevallig op de NDR een leuke toeristische documentaire gezien. Het voormalige DDR eiland was vroeger erg gesloten en heeft zich tot een charmant vakantie eiland ontwikkeld met een hele leuke sfeer, er is veel aandacht voor kunst, cultuur en literatuur. Veel bezongen, ook door Nina Hagen.

 

Een van de kliffen op Rügen heeft een bijzondere naam, Toter Kerl (zie foto, tussen streepjes).

 

De natuur op het eiland Rügen is prachtig. Aan de zeekant hoge kliffen en een leuk strand en aan de andere kant het ‘Watt’, open binnen meren die een beetje vergelijkbaar zijn aan onze waddenzee.

 

De Oostzee is een stuk zoeter dan de Noordzee, bovendien is het getijverschil hier meestal heel klein. Enkele tientallen centimeters in tegenstelling tot 1.5 tot 3.2 meter verschil tussen Eb en Vloed bij ons. Het water in de binnen meren is brak, iets zout maar zeker niet zoals in een ‘echte’ zee, daarom komt er veel zoetwatervis voor.

De zoetwatervis (Snoek, Baars, Paling, Snoekbaars) in het Rügen gebied is uitzonderlijk lekker van smaak. Vanwege het brakke water is de vis iets zilter dan bij ons. Alle restaurants serveren het en we bevelen het van harte aan.

 

De jachthaven van Vitte is een echte familie (kinderen) haven met veel voorzieningen, veld voor de BBQ, Wifi, vriendelijke havenmeester e.t.c., een drukke haven met veel plaats voor passanten.

Bij het rondfietsen van het eiland blijkt het dorp Kloster veel charmanter te zijn dan het hoofddorp Vitte.

 

In Vitte is veel nieuw gebouwd, Kloster is heel authentiek met een fantastische sfeer. De haven is heel klein, maximaal 15 passanten.

Ga je het eiland bekijken bezoek dan in ieder geval Kloster en de vuurtoren.

Het uitzicht vanaf het hoge en heuvelachtige terrein rond de vuurtoren van Hiddensee is wijds en prachtig.

Oh ja, en als je bushaltes ziet, met zo’n groen bordje H met gele rand. Verwacht dan niet dat er een bus komt als je staat te wachten. Die komt niet. Er rijden namelijk geen auto’s op Hiddensee. Als je bij de halte staat komt de paardentram vanzelf….

Advertentie

2 Reacties to “Hiddensee, eiland voor Rügen”

  1. siety somers Says:

    Jullie hebben vast nog gefietst op Hiddensee. De fietspaden zijn verschrikkelijk, keien en betonplaten. Maar de natuur is prachtig.
    Wij hebben nog koffie gedronken bij dat leuke hotelrest. met terras op die foto van jou.
    De vuurtoren was wat te ver fietsen die dag we hebben hem wel op een afstand gezien. Groetjes Siety

  2. Simon Says:

    Ja klopt helemaal, betonplaten paden, bijna niet te doen fietsen, maar zo mooi!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: