Vast op stormachtig Møn…

by

Na vertrek vanuit Ystad besluiten we om via het Deense eiland Møn verder te reizen en niet te kiezen voor de route via de “Bøgestrom – Smålands Fahrwasser”, omdat we denken dat dit vanwege de ingewikkelde betonning langer gaat duren. Bovendien kunnen we dan nog een bezoek brengen aan Møn, zoals gepland.

Donkere wolken boven de krijtrosten van Møn

Eigenlijk hebben we besloten om onze thuisreis wat te versnellen en zoveel mogelijk iedere dag een stuk te varen. Op dit moment heerst op de Oostzee het weertype ‘depressietrein’ wat zoveel betekent dat telkens uit Z tot W richtingen nieuwe depressies komen, vaak met veel wind.

Zo ook nu, windkracht 7 Bf met windstoten tot 8 á 9 Bf. Hoge golven, de branding stuift over de golfbrekers heen zo de haven in.

Storm in Klintholm Havn

Ons verblijf op Møn gaat dus wat langer duren, totdat de windkracht verminderd is. We besluiten om ondanks de harde wind op onze fietsen naar de krijtrotsen van Møns Klint te gaan.

Møns Klint

Heuvelop hebben we dan storm in de rug ter compensatie van de helling (soms 15%), soms best wel een beetje zwoegen…

Zwoegen op de Strida

Op de terugweg hebben we wind tegen, maar kiezen we een beschutte route door het Bos.

Vanaf het GeoCenter kiezen we voor een van de wandelingen langs de kliffen. Het uitzicht is adembenemend mooi. Hier in de luwte van het bos merken we niets van de stormachtige wind, het is hier zomers mooi weer, vanwege de inspanning zelfs wat warm…

uitzicht krijtrotsen Møn

Via een trap met ongeveer 500 treden daal je af van de meer dan 100 m hoge kliffen naar de zee.

Labyrinth trap krijtrotsen Møn

Vanaf het kiezelstrand is pas echt goed te zien hoe hoog de rotsen zijn. Zoals ook eerder langs de kust kun je in kliffen altijd interessante figuren ontdekken. Deze zien wij…

Dass Alte Weib

Op het strand treffen we het lijk aan van een ons onbekende vis (dolfijnachtige?), bijna een meter groot.

Stinkvis

De kalksteenrotsen van Møn zitten vol fossielen, maar het is hier best druk, dus om nog wat te vinden moet je goed zoeken.

Fossielen zoeken, witte handen...

 De fietsroute loopt deels over half verharde wegen, ondanks de recente regenval geen probleem.

Er kan veel op een vouwfiets

De route is echt prachtig, daarom een kaartje, voor degene die hier ook eens komt met de boot.

Fietsroute Klintholm Havn - Krijtrotsen Møns Klint

Vanuit Klintholm Havn vertrekken we over hoofdstraat (Klintholm Havnevej) vanuit het Dorp in de richting van Stege. Na het dorp eerste weg rechts (Kraneledvej), vanaf Kraneled zie detailkaart.

Op de terugweg na het volgen van de route op het kaartje een paar honderd meter in de richting van Stege vanuit Mandemarke om weer uit te komen op de Klinthom Havnevej.

Landschap Møn

Heen- en terug samen 14 km, ondanks het weer heel erg goed te doen. Onderweg kopen we aardappelen en honing bij een stalletje en kopen we kaas- en lamsvlees bij een boer.

Zelluf centjes in de bus doen

Lundevang Gårdbutik

Advertentie

5 Reacties to “Vast op stormachtig Møn…”

 1. sophia Says:

  Alweer mooie foto’s indrukwekkend hoor! Nou dat fietsen is in ieder geval goed voor de conditie, en je ziet natuurlijk zo veel meer. Groetjes van ons!

 2. siety somers Says:

  Leuk hè die koopwaren langs de weg. Die fietsen van jullie krijgen wel heel wat voor de kiezen als ik dat zo zie en ze houden het nog steeds
  vol hè.
  Van de krijtrotsen krijg je mooie witte handen Simon.

  Alweer mooie foto’s gemaakt, liefs Siety

 3. siety somers Says:

  Simon heet die krijtrots echt Alte Weib? Dat doet zo duits aan.
  Groetjes Siety

 4. Simon Says:

  We blijven werken aan de conditie, zonder resultaat, ondanks het fietsen en varen, dat voelt als topsport van tijd tot tijd.

  Onze fietsen halen de eindstreep denken we, maar lichte opvouwbare mountainbikes lijken handig op dit soort fietstrips in het buitenland.

  Mijn deens is niet zo goed, vandaar alte weib, wat de denen er in zien weet ik niet, zeggen we er eerlijkheidshalve bij…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: