Het weer: NAVTEX, RTTY en FAX via Radio

by

Uit interesse, maar ook omdat telefoon en internet niet altijd bereik hebben op zee, gezocht naar eenvoudige mogelijkheid om via de Radio weerberichten en weerkaarten te ontvangen. Wil daar eerst wel eens mee experimenteren, ook om te kijken of ik wel goed kan werken met de beschikbare informatie. Dus niet gelijk grote investeringen. Heb op aanraden van een radio deskundige vriend een draagbare wereldontvanger met SSB gekocht, een DEGEN DE1103, zendamateurs zijn er laaiend enthousiast over. Deze radio koppel ik met een snoer met 3.5mm pluggen aan de geluidskaart van mijn PC. Daarop draait software om de berichten te decoderen. Verschillende software geprobeerd, maar ontvangen en decoderen lukt nog niet zomaar. Met de Software van JVComm32 lukt het me niet, met die van SeaTTY wel. Daarmee kan ik de FAX Weerkaarten van de DWD goed ontvangen (op 3855 en 7880, zie ook schema‘s) en decoderen. Zonder extra antenne, gaat op de boot beter qua ontvangst dan thuis. Het ontvangen (op 4583) van RTTY berichten (ook DWD) gaat wel (aan de toon te horen) maar decoderen lukt nog niet. Ook NAVTEX ontvangen nog niet gelukt, maar daarvan zijn dan ook minder uitzendingen om te testen. Lukt het allemaal dan zal ik in Jip en Janneke uitleggen hoe het moet, want handleidingen op internet zijn veel te moeilijk. Nog leuke publicatie gevonden uit de Waterkampioen, over alle mogelijkheden om aan boord weerberichten te ontvangen, inclusief gegevens en districtsindeling Noordzee, Oostzee, Middellandse Zee en de aan Europa grenzende Oceaan.

Hierboven de weerfax van de DWD die ik gisteren heb ontvangen. De gebieden kan ik onderscheiden, maar de details van de golfhoogte voorspellingen en de windvaan symbolen vind ik moeilijk te duiden op deze zwart/wit kaart. Vraag me af of dit wel wat voor me is…

Handige info over achtergrond weerkaarten en het duiden ervan op de Wiki.

Advertentie

4 Reacties to “Het weer: NAVTEX, RTTY en FAX via Radio”

 1. Simon Zelluf Says:

  Ik zie dat regelmatig dit bericht bekeken wordt. Het lukt mij niet om zonder goede antenne (geïsoleerd) om alle soorten berichten goed te ontvangen. Ik gebruik de achterstag, dat moet kunnen zonder isolatoren, zo is me verteld. Bij mij hangt daaraan ook de radarreflector. Dat is misschien wel het probleem…….. Binnenkort andere stag proberen als antenne

 2. Johnny Verstijlen Says:

  Ik ben hier toevallig laatst mee bezig geweest op de boot van me vader om navtex werkend te krijgen. dit was eigenlijk zo gepiept met een philips wereld ontvanger (vraag me niet welk type nummer want ze zitten op het moment op de oostzee) maar ik kan wel het een en ander aan informatie geven van hoe wij het hebben gedaan.

  binnen 519 khz op de ssb een beetje spelen tussen usb en lsb. dit hebben wij gedaan met de standaard antenne.
  dit hebben wij gedaan wanneer er data word verzonden word om het te fijn tunen. het programma dat wij gebruiken is Frisnit NAVTEX Decoder v2.1.5

  als ze terug zijn kan ik op verzoek een filmpje posten op youtube.

  greetz johnny

  • Simon Says:

   Hey Johnny, leuk dat het jullie lukt. Ik krijg het nog niet stabiel, ontvang berichten gedeeltelijk of soms niet. Zal het nog eens gaan proberen, dank!
   Filmpje op Youtube met instructie altijd leuk, ook voor anderen. Zou ik ook weer naar kunnen doorlinken. Groeten, Simon

 3. john hneri Says:

  benieuwd waar kun je de degen de 1103 kopen groet john

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: