Van tropisch heet Polen naar moesson in Duitsland

by

Vanuit Swinoujscie gaan we op de terugweg naar Stralsund voor de bemanningswisseling (de kinderen gaan naar huis, wij brengen de boot terug). De terugweg gaat door het stroomlandschap van de Oder, over de Swine gaan we naar het Stettiner Haff, van daaruit gaan we door de Peenestrom naar de Greifswalder Bodden.

Op de Swine in de Kaisersfahrt komen we de draagvleugelboot tegen die een lijndienst onderhoudt onder andere tussen Swinoujscie en Szczecin, wil je vanuit Swinoujscie graag Szczecin bezoeken dan kan dat dus via een nautisch uitstapje, zie de site van de draagvleugelboot Bosman Express.

1. draagvleugelboot watertaxi

Bij het passeren van het Stettiner Haff valt het grote aantal ‘Stellnetze‘ erg op. Gebruik de hoofdvaarroutes, of vaar overdag en kijk goed uit.

De netten worden in het Poolse deel aangegeven door een paal met daarop een ruit, deels wit en deels rood, aan het begin en het einde van de rij met netten. Dat kan vele tientallen meters zijn. Zie je de rode kant, dan moet je de koers verleggen, via de witte kant van de ruit kun je veilig passeren.

Op het Duitse deel zijn de netten veel korter. Aan het begin staat een drijver met 2 vlaggetjes en aan het einde ook. Daartussen zit het staande want, tot aan het oppervlakte, vaar er dus niet tussendoor.

2. stellnetze

Onderweg loopt de temperatuur op tot tropische hoogte, in de schaduw wordt het 34 graden celcius, dat is ook op open water en zeker in een boot errug veel. Zeker als je in het centrum van een drukgebied terecht komt en de wind geheel wegvalt. Geen zucht, een rimpelloze vlakte. De kinderen gaan zwemmen, maar wel gezekerd met een reddingslijn. De watertemperatuur is aan de oppervlakte circa 31 graden celcius. Zelfs pappa krijgt zin om te zwemmen, maar wil als schipper toch niet van boord.

3. zwemmen op zee 4. Watertemperatuur Kleines Haff

Voor de volgende dag wordt slecht weer voorspeld, onweer met 40 mm regen. We zoeken een grotere plaats voor de niet-vaardag die gunstig ligt ten opzichte van de bruggen bij Zecherin en Wolgast. We twijfelen tussen Ueckermünde en Anklam en kiezen voor de laatste. Anklam ligt aan de Peene rivier waar veel Otters en Bevers voorkomen. Die willen we graag zien. Noëlle en Chantal zeggen iets gezien te hebben, bij een nachtelijke vaartocht denkt Noëlle de bevers te horen knagen, maar geen foto’s, dus ze zijn er niet. Anklam ligt middenin het Naturpark Flusslandschaft Peenetal.

5. de Peene rivier

Anklam was een mooie Hanzestad, stadsrechten, poorten, stadswallen, grachten en muren. In de Tweede Wereldoorlog is de stad vrijwel geheel verwoest. Bij de aanvallen op Peenemünde, waar de V2 raketten bedacht zijn, werden ook de medewerkers gericht aangevallen en zijn de woongebieden gebombardeerd.

Er zijn nog een paar mooie oude gebouwen over. Er is ook veel DDR heropbouw in de vorm van woonkazernes te zien. Wil je de stad waarderen dan is zicht op de historie nodig, het visuele beeld is niet overal even mooi. Daarom wil ik graag het ‘Heimatmuseum’ bezoeken, dat heet hier het Steintor Museum, helaas is het dicht op maandag. Inmiddels is er een moesson uitgebroken, nadat tijdens de nacht de hemel verlicht werd door een onweer-stroboscoop.

6. Anklam Steintor 7. Anklam woonkazernes bij nacht

De jachthaven van Anklam ligt direct voor de stad aan het spoor. De skyline laat de historie zien, de stadshaven, de jachthaven en de spoorweg.

8. Anklam skyline

9. Anklam spoorbrug

 

Gek genoeg hebben we vrijwel geen last van de passerende treinen. Vooral het passeren van de brug is gehorig, maar duurt kort.

 

 

10. Anklam boothuizenDe jachthaven van Anklam is een verenigingshaven van de niet rijke soort. De Peene is overal 2.5 meter of meer diep en de ligplaatsen hebben circa 1.5 meter diepte bij de kant. Veel waterlelies en andere grote waterplanten. Oude steigers en gebouwen, kleine bootjes van heel diverse pluimage en een paar mooie houten zeilkotters. Op de plaats van de jachthaven zat vroeger een werf, waar vissersschepen gebouwd en onderhouden werden, ook in DDR tijden. Daar zijn ook de hechthouten zeilkotters gebouwd. Schepen worden uit het water getakeld en via rails naar de juist hal gebracht. Bij iedere ligplaats hoort een eigen winterhal. Het ziet er niet uit, maar kom er thuis maar eens om, iedereen een eigen hal. Het heeft wel wat.

We hebben geen overvloed aan bevers en otters gezien, daarvoor is er te weinig tijd. Doen we een volgende keer. We vertrekken vanuit Anklam naar een badplaats op Usedom, omdat het woensdag weer mooier weer wordt.

We vertrekken een uurtje voor de opening van de brug bij Zecherin. Na passage van deze brug om 12:45 is het ongeveer 3 uur varen naar Wolgast, de volgende #obstakelbrug. Daar hebben we uiteindelijk 1.5 uur over en doen we boodschappen. We leggen de boot aan in de stadshaven en lopen naar het centrum, dat doen alle anders schepen ook, heel gebruikelijk dus. Wolgast is een leuk stadje met veel vakwerkhuizen.

11. klapbrug zecherin

 

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: