Stille hanzestad Rostock

by

Wij vinden het leuk om zo nu en dan een grote stad aan te lopen. Een beetje gevoel krijgen bij de mensen en de omgeving. In de Lübeckerbucht zijn drie mogelikheden Lübeck / Travemünde, Wismar en Rostock / Warnemünde. De weg naar Lübeck is lang vanaf zee en Rostock ligt goed op de route van een dagtocht tot Darsser Ort. We kiezen daarom voor Rostock.

skyline Warnemünde

We vertrekken vroeg omdat we op tijd in Rostock willen aankomen. We hebben gemerkt dat havens hier tussen 15:00 en 18:00 vollopen met schepen en willen voorkomen dat er geen plaats meer is als we aankomen.

Tot onze verbazing is het rustig in de Stadthafen Rostock. Deze haven ligt direkt aan de oude stad, de twee andere havens in het centrum ook. Achteraf gezien is de eerste de Haedgehafen vanaf zee misschien wel wat moderner en meer in trek.

haven eerder Rostock

 Rostock haven

Ga je naar Rostock dan kies je vooral voor het vertier van de grote stad. Winkelen, uitgaan, gebouwen bekijken en misschien een museum bezoeken. Ga je Rostock bekijken koop dan een gidsje bij een boekhandel, de keuze is divers en goedkoop, zonder gids zie je toch minder. Rostock is een universiteitsstad met een paar goede boekhandels. Ondanks het mooie weer blijven we hier wat rondhangen, we vinden een dichtbundel van de Duitse dichter Joachim Ringelnatz, zijn gedicht “Land in Sicht” (Matrosensang) willen we je niet onthouden:

Land in Sicht

Kameraden, vorbei ist das Fasten,
Ich sehe den Leuchtturm durchs Glas.
Schon flattern uw unsere Masten
Die Möwen. Im Wasser schwimmt Gras.

Schon steigen die Türme vom Hafen
Wie Kräuterkäse grün aus dem Grau.
Old sailorboys, heute Nacht schlafen
Wir alle an Land bei der Frau.

Vielleicht noch tanzen wir heute
Und saufen, soviel uns behagt.
Wir haben als Fahrensleute
So lang dem Vergnügen entsagt.

Hei ho! Macht euch sauber, Matrosen!
Bald tritt auf den Kampfplatz der Stier.
Die besten Hemden und Hosen
Warten steif auf die Mädchen auf dem Pier.

Schon seh’ ich die Tücher sie schwenken.
Denn jeder von uns ist ein Held
Und naht sich mit Auslandsgeschenken.
Hei ho! Heut’ Abend rollt Geld!

En al declamerend zeilen we verder over de Oostzee…

Rostock valt ons wat tegen. We vinden het winkelaanbod wat conservatief, de gebouwen wat stijf en de sfeer wat stil. Toch is het er wel mooi en sfeervol.

3 Rostock stadspoort

 Rostock Zeeman

Rostock Centrum

Het aanlopen van Rostock door de oude haven industrie is misschien wel het meeste bijgebleven, daar houden wij wel van, de nautische sfeer.

scheepje Warnemünde

Warnemünde boortoren scheepswerf

Onderweg zien we hoe jonge zwanen les krijgen in het oversteken van druk vaarwater.

Warnemünde overstekende zwanen

Dichtbij de haven zijn veel restaurants, veel formules tegen voor Duitse begrippen vrij stevige prijzen en een ‘place to be’ visrestaurant, Borwin. Wij kiezen voor een hip restaurant buiten het havengebied, nabij het centrum.

De haven zelf is wat verouderd. De douches zijn toegankelijk met een code, douchen kan met muntjes, in het hokje is geen bankje of gordijn, niet heel fijn. WiFi is gratis maar heeft vrijwel geen bereik verder van het havengebouw.

Warnemuünde Centrum

Warnemünde is gezelliger. Geschikt als tussenstop als het op de route ligt of past binnen een dagtocht. Achteraf gezien hadden wij liever Wismar aangedaan, uit verhalen en gidsen blijkt dat dit vermoedelijk een interessantere bestemming is dan Lübeck of Rostock.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: