Door de Duitse Bocht

by

De Oostee als vakantiebestemming, waarom? Het is een fijn vaargebied. Qua klimaat is het er net een paar graden warmer en zonniger. Vandaag ca 24 °C en vrij zonnig, alleen maar gebruinde mensen hier (Grömitz) en een mooie blauwe zee.

De grootste voordelen wat ons betreft zijn nautisch: vrijwel geen getijden, daarom geen rekening houden met stroming en waterstand, je kunt dus varen op het tijdstip waarop jij dat wilt.

Onze eerste tocht gaat van Lauwersoog naar Brünsbuttel, de sluis bij het Noord Oostzee Kanaal. Voor veel mensen een spannende tocht, zo blijkt uit de lezingen die we geven, daarom hierbij een verslagje van onze planning en hoe het is gelopen.

Uitgangspunten

Bij het varen door de Duitse Bocht houden we rekening met het getij. Tegenstroming van meer dan 1.5 kn proberen we te vermijden en we ontmoeten de professionele scheepvaart bij voorkeur bij daglicht, we willen een zoveel mogelijk bezeilde koers. Dat zijn de uitgangspunten, uiteindelijk wordt het een compromis. We vertrekken vanaf Lauwersoog en willen dan tot en met het Westgat de stroming mee. Dus we vertrekken ca 2 uur voor laagwater. Vanaf het Westgat hebben we dan stroming mee van de opkomende vloed naar de Duitse Bocht. Vanaf de Elbemonding willen we dan graag weer stroming mee hebben, de rivier op. Dat moet ook wel want de stroming kan hier oplopen tot ca 3 á 4 knopen. Onderweg ontmoeten we de professionele scheepvaart twee keer. Boven Wangerooge in de monding van de Weser en Jade, veel verkeer van en naar de TSS route boven de eilanden en een anker wachtgebied (Weser Nord Reede) en de Elbemonding en de Elbe zelf. We lopen waddenhavens zoals Norderney en Wangerooge (die zijn het meest geschikt voor tussenstop) bij voorkeur overdag aan, het aanlopen van een eiland verlengt de tocht met ca 15 nm.

Plan

Op vrijdag vertrekken we van onze thuishaven Dokkumer Nieuwe Zijlen naar Lauwersoog, we gaan door de sluis en overnachten in het jachthaven deel van de vissershaven. Er staat op zaterdag een wind uit N, draaiend naar NW, kracht 2 tot 4 bf. De tocht is daarmee grotendeels bezeild. De afstand is ca 140 nm, in ons geval een toch van ca 24 uur, gerekend met een kruissnelheid van 5 nm per uur en het getij. We gebruiken WinGPS Voyager voor onze tochtplanning, deze vaarplanner houdt rekening met stroming, Gribfiles (wind) en daarmee vaarsnelheid onder zeil.

We kunnen kiezen, in één keer door naar Brünsbuttel of met een overnachting op Norderney of Wangerooge. Omdat het op zaterdag morgen om ca 8:00 hoogwater is kiezen vertrekken we om 6:00, we besluiten tot een zeilreis in een stuk, bij het aanlopen van een waddenhaven hoort er een nachtelijke aankomst of vertrek bij en dat doen we liever niet.

Tocht

Het is redelijk weer, overwegend droog op wat natte wind na, maar veel minder zonnig dan voorspeld. Ook de wind valt wat tegen. Boven de eilanden varen we eerst halve wind en daarna helemaal voor de wind, met een uitgeboomde genua. Als de wind onder de 9 kn komt nemen we de genua weg en hijsen we de halfwinder, een lap zeil van ca 72 m². Daarmee komt de snelheid weer boven de 6 kn gemiddeld. Bij het weghalen van de halfwinder gaat wat mis, de halfwinder hangt als een vlieger naast de boot, best gevaarlijk, gelukkig staat er weinig wind. We krijgen de halfwinder niet meer fatsoenlijk opgeborgen en laten het zeil in het water zakken om het daarna op te ruimen.

halfwinder Calenture

Tochplanning is een compromis, we lopen de Elbemonding aan bij schemering en varen de Elbe op in de nacht, daarom halen we in verband met de wendbaarheid de halfwinder weg en varen we verder onder de genua. Omdat we veel eerder bij de Elbemonding monding zijn dan gedacht hebben we tot Cuxhaven de stroom fors tegen. Daarna helpt de stroming weer mee, waardoor we eerder dan gedacht om 4:50 aankomen bij de sluisen. Na ca 45 min zijn we door de sluis, we varen door tot de Weiche Duckerswisch, hier komen we aan om 7:45, omdat de schipper voortdurend in slaap valt aan het roer gaan we hier slapen.

Gesloopt

Als voorbereiding op het nachtelijke varen hebben we zaterdag overdag om de beurt ca 2 uur geslapen, bij het passeren van een ankergebied zijn we samen en ook bij zeilwisselingen en het aanlopen van de Elbemonding. Vanaf de Elbe 1 ton varen we eerst samen totdat we weer gewend zijn, daarna slapen we om de beurt een uurtje. Goede voorbereiding, de tocht heeft ons achteraf gezien toch wel wat gesloopt…

aankomst Brünsbuttel

Eén witte lamp, pleziervaart mag invaren

Wil je meer lezen over de passage van de Duitse Bocht, dan raden we het eBook van de Oostzee Vaargidsen auteur René Vleut aan, “Door de Duitse Bocht”, te verkrijgen bij Watersportmedia.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: